A könyvtár szelleme


Halloween közeledtével aktualizáltam korábbi bejegyzésünket, megidézve szellemes könyvtárosunkat, aki halálra ijesztette ma reggel takarítónőnket (bocsi Editke) 🙂

Idegen nyelvi gyűjteményünk könyvtárosaink foglalkozásokat is tartanak a témában, ők ajánlják figyelmetekbe: Trick or treat, smell my feet, give me something good to eat! – így járkálnak az amerikai gyerekek házról házra Halloween éjszakáján, azaz október 31-én, Mindenszentek előestéjén. Bár jellegzetesen angolszász ünnep, egyre inkább elterjed nálunk is.

A Halloween nélkülözhetetlen kellékei a töklámpás és az olyan  figurák mint a boszorkányok, denevérek, vámpírok és egyéb szellemek.
A töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy halála után lelke nem fog a pokolra  kerülni. Történt, hogy Jack éppen október 31-én jobb létre szenderült, a mennyországba viszont  nem fogadták be, mert részeg volt. Így, kétségbeesésében a pokol kapujában kopogtatott, de az ördög ígéretéhez híven visszafordította. „De hát hová menjek?”- könyörgött Jack. „ Vissza oda, ahonnan jöttél”- mondta az ördög és egy izzó széndarabot adott Jacknek a pokol tüzéből. Az éjszaka sötét volt, az út hosszú és Jack, aki éppen egy répát eszegetett belerakta a parazsat, hogy egy kicsit jobban lásson. Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi azóta is nyugvóhelyét. Tovább…Borzongató olvasmányok kölcsönözhetők angol nyelven a Bródy Sándor Könyvtár Idegen nyelvi részlegének könyveiből

Szeretnék némi segítséget adni a Halloween hangulatát kifejező zenék megtalálásához is. Zenei gyűjteményünkben az alábbi albumokat, zenéket ajánlom, valamennyi lemez kölcsönözhető beiratkozott tagjainknak:

Halloween – zenei ajánló jegyzék a Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegének hangdokumentumaiból

Ide gyűjtöttem néhány ingyenes online forrást is, ahol zenéket, sikolyokat, dermesztőségeket tölthettek le:

Free Halloween Music

Classic Horror sound wavs (Vincent Price, Boris Karloff, Peter Lorre, Bela Lugosi, Alfred Hitchcock)

Calling All Fiends – Halloween at Oddio Overplay

Spooky Midis & Wavs

FREE Halloween Music Sounds – SCARY!
Spooky halloween Music

Néhány klasszikus, Halloween videó a YouTube-ról:

Halloween Song (gyerekeknek)

The Monster Mash by Bobby Boris Pickett

Ghostbusters (Szellemirtók – Ray Parker Jr.)

This Is Halloween (The Nightmare Before Christmas – Marilyn Manson)

Halloween (John Carpenter theme song)

Halloween (Helloween)

Halloween Animation

Azt tudjátok-e, hogy külön Halloween rádió is van? Lehet ezerrel hallgatni:

Halloween Radio

Leghátborzongatóbb klasszikus John Carpenter filmzenéje szerintem (az új Halloween film is ütősnek ígérkezik), de a kedvencem ez:

Hozzászólás