Zenei könyvtárosok a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban


Zenei könyvtárosok a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban (fotó: Gellért Mária)

Az AIBM Magyar Nemzeti Csoportja és az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezete közös programot szervezett 2018. május 10-én. Délelőtt AIBM közgyűlés, utána a Kodály Múzeum megtekintése, majd a FSZEK Zenei Gyűjteményében Bándoli Katalin moderálásával Értékőrzés a zenei gyűjteményekben címmel kerekasztal-beszélgetés volt a Magyar Állami Operaház Emléktára, valamint Kottatára, a Nemzeti Filharmonikusok kottatára, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtára és az OSZK Zeneműtára képviselőivel. A szakmai nap Theodor W. Adorno: Az új zene filozófiája könyvbemutatójával zárult.

AIBM közgyűlés a Régi Zeneakadémián (fotó: Gellért Mária)

Délelőtt zajlott az éves közgyűlés a Régi Zeneakadémia épületében Liszt Ferenc figyelő tekintete alatt 🙂 A köszöntés után Gócza Julianna (AIBM Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke) szakmai beszámolóját hallhattuk 2017-ről, melyet hamarosan a csoport honlapján olvashattok, az angol nyelvű jelentés a nemzetközi szervezet honlapján és a Fontes artis musicae-ben olvasható majd. Az aktualitásokat dr. Mikusi Balázs (titkár) foglalta össze, akit 2016-ban alelnökké választott a nemzetközi szervezet. A szakmai után Sárközi Andrea (kincstárnok) gazdasági beszámolóját hallhattuk. Majd a szakmai tervek, közte a lipcsei kongresszusra való készülés, valamint a költségvetés megbeszélése került sorra.

Kodály Zoltán mellszobra (Kodály Zoltán Emlékmúzeum)

Azért is szeretek zenei könyvtáros eseményekre menni, mert annyira izgalmas helyekre el lehet jutni. Nagy kedvencem Kodály Zoltán, izgatottan vártam a program azon részét, amely a Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum (English) megtekintése volt Sebestyén Theodora vezetésével. Az épület a zeneszerzőről elnevezett Köröndön áll, itt élt Kodály Zoltán 1924 októberétől haláláig, azaz 1967 márciusáig. Egy lakóépületet képzeljetek körfolyosókkal, amelynek egyik négyszobás lakása volt az övék, itt élt első feleségével Sándor Emmával (az ő öccsének tulajdona volt eredetileg), majd halála után második feleségével Péczely Saroltával. Kodály özvegye még pár évig itt lakott, s mai is ápolja géniusz férje hagyatékát. Belépve az eredeti ajtón a folyosón egy mellszobrot, egy ajándék szőttest, a falakon Kodály művek előadásainak plakátjait (pl. orosz nyelvű Háry János) nézegethetünk, az alagsori részben egy kis előadóteremben életéről, életművéről készült kisfilmmel hangolódhatunk. Visszatérve az egyszerűen berendezett ebédlőbe lépünk, körben tárlók fotókkal, dokumentumokkal, a polcokon kancsók, szépen faragott szék. Beljebb haladva a szalonba jutunk, amelyet két zongora ural, mellettük Kodály csellója, amely a háború alatt találatot is kapott. Körben szobrok, fotók, szép bútorok. Végül a belső szentély, dolgozószobája íróasztalával, egy falat elfoglaló zsúfolt könyvespolccal, mellette létra. Az ebédlőtől balra pedig az egykori hálószobát időszaki kiállítói térnek rendezték át, ahol jelenleg a Kodály párbeszédei, 1945-1967 című kiállítás tekinthető meg párbeszéd a gyermekkel, a zenével, a tudománnyal, a nagyvilággal, a politikával szerkezetben. Itt a legmegindítóbb számomra utolsó fotója, melyet felesége készített a kórházban, s a fotó mellett ott van maga a fényképezőgép is. Nem tudom leírni pontosan nektek az élményt, olyan áhítat uralkodott rajtam végig, amit szavak nem fejeznek ki, át kell élni.

Székelyfonó plakát (Kodály Zoltán Emlékmúzeum)

Gellért Mária hangulatos fotói

(Néhány fotóm)

Hozzászólás