Könyvtárak a könnyűzenében


Tóth Péter szavait felhasználva: elképesztő könyvtáros buli volt Szegeden. A szegedi Somogyi-könyvtár szervezésében egy izgalmas Könyvtármarketing, avagy a könyvtár népszerűsítésének színterei elnevezésű regionális konferencián vettünk részt szeptember 28-án. Oros Sándor tollából született beszámolóból globális képet kaphattok a rendezvényről a CSMKE blogján: Könyvtármarketing konferencia – gondolatok. A délelőtt folyamán a marketing témáját körüljárva két külső szakember szemszögét ismerhettük meg: dr. Prónay Szabolcs (SZTE Gazdaságtudományi Kar): Nonbusiness marketing a közintézményekben és Bihari Miklós (Lombard Lízing marketingvezető): Hogy adjuk el magunkat? élvezetes előadásaiból gyűjthettünk adaptálható ötleteket.

Andóczi Balogh Éva (Somogyi-könyvtár PR referens) a Somogyi-könyvtár gyakorlati példáit mutatta be (Facebookon felvételről megtekinthető: délelőtti előadások). Finom ebéd után két szekcióban zajlott tovább a konferencia, amelyet azért bánok, mert így nem hallhattam élőben az 1. szekcióban Hicsik Dóra (Szabadkai Városi Könyvtár), dr. Habók Lilla (könyvtáros, újságíró) és Tóth Péter (OSZK) a könyvtár és a közösségi média kapcsolatát bemutató előadásait (a Facebookon felvételről megtekinthető: 1. szekció előadásai). A 2. szekció a Tankcsapdát megidézve “Rólunk szólnak a hírek, velünk van tele a sajtó” összefoglaló címet kapta Oros Sándor moderálásában. Online életem szakmai példaképe Buzai Csaba, az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója Rólunk szóljanak a hírek! című előadásában statisztikai adatokkal és tippekkel megtámogatva bemutatta, hogyan jelenik meg könyvtára az országos és helyi médiában, valamint a közösségi oldalakon. Az én előadásom a Könyvtárak a könnyűzenében címet viselte, végső célom az volt, hogy bemutassam a könyvtáros dalok, hogyan szolgálhatják a könyvtár népszerűsítését.

Zene a könyvtárban

Szűkebb szakterületemből kiindulva először szót ejtettem a zene könyvtári megjelenéséről, amely igen korai volt, hiszen a zene, attól kezdve, hogy lejegyezték és így hallható formájából olvashatóvá vált, magában rejtette gyűjteménnyé szerveződésének lehetőségét, melyet a középkor óta meg is tettek. A zeneművek jelen voltak az egyházi, majd egyetemek, királyi udvarok gyűjteményeiben, a 19. századtól pedig a közművelődési könyvtárakban is. A hordozók fejlődésével pedig egymás mellett élnek a régi és új dokumentumtípusok. A zenei gyűjteményekben a dokumentumokon kívül a zene megjelenik az előadók, zeneszerzők, zenei írók meghívásával a különféle rendezvényeken, író-olvasó találkozókon, koncerteken keresztül is (Kovács Kati könyvtárunkban), a rajongók pedig egy új megszólított réteget jelenthetnek. A zenei könyvtárosok is sokat tehetnek a könyvtár népszerűsítéséért, egyik példa erre hobbim – a zenészekkel való fotózkodás – könyvtárunk népszerűsítésére való használata a dedikálásokon keresztül (Rockstar selfies), másik példa egy könyvtári flash mob, ahol a Csorba Győző Könyvtár kórusa énekel a pécsi Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. Visszatérve a zenészekre, ők is olvasnak ám, bizonyítja ezt az Olvasó zenészek albumunk népszerűsége a Facebookon. A zenészek között könyvtárosok is akadnak, pl. Hobo is könyvtároskodott anno, kortárs kedvencem pedig Polák Péter, a Jurij frontembere, aki  a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár médiatárosa.

Könyvtár a zenében

A könyvtár első megjelenését a zenében egyelőre még nem értük tetten. Könnyűzenei megjelenéséről viszont számos példám van. 2010-ben a Flavorwire oldalán Caroline Stanley összegyűjtötte a 10 legjobb dalt a könyvtárakról és könyvtárosokról (10 Best Songs About Libraries and Librarians). Ekkor kezdtem el gyűjteni ezeket a dalokat, a Hangtárnokon megjelent a könyvtáros dal kategória, s egy lejátszólistát hoztam létre és frissítek azóta is ezekből a dalokból: Songs About Libraries and Librarians. A Hangtárnok olvasói pl. oross, dani, Judit, EPM és mások is ajánlanak dalokat, forrásokat, pl. nagyon gazdag Christian Lauersen: The Library Mixtape vagy Philip Sutton: Ten Songs about Libraries and Librarians bejegyzése.

Vizsgáljuk meg ezeket a dalokat közelebbről, műfajukat tekintve nagyon széles a skála: musical, gyerekdal, pop, rock, punk stb.

Marian, a könyvtáros

Első példaként feltétlenül druszámat említeném: 1957-ben mutatták be Meredith Willson musicalét The Music Man címmel, melyből 1962-ben és  2003-ban film is készült A muzsikus, illetve A szótlan zenész magyar fordításban. A címszereplő egy szélhámos utazóügynök, aki végül beleszeret a helyi könyvtároshölgybe, aki tisztességes embert farag belőle. Marian Paroo látszólag a sztereotíp könyvtárosképet sugározza, DE: legokosabb ember a városban, azt olvas, amit akar (ún. piszkos könyveket is – Chaucer, Rabelais, Balzac), az első, aki szuper könyvtárosi kutatókészségének segítségével átlát a címszereplő mesterkedésein, s azért szingli, mert arra vár, aki intellektuálisan hozzávaló (Marian The Librarian).

Szerelem a könyvtárban

Van mikor a dal művészi módon, átvitt értelemben szól a könyvtárról, könyvtárosról, s csak címében, szövegében szerepelnek ezek a szavak. Sokszor idéződik fel, mint a szerelem színtere, vagy mint érzés a könyvtáros iránt, pl. Jimmy Buffett: Love In The Library ; The Go-Betweens: Karen ; Arctic Monkies: Library Pictures ; Green Day: At the library ; My Morning Jacket: Librarian, ez utóbbi szövege szerint az egyszerű kis könyvmoly alatt a legszexisebb könyvtáros rejtőzik, vegye le azt a szemüveget és engedje le a haját neki…

A dal videoklipje játszódik a könyvtárban

Nagyszerű példa erre Rufus Wainwright: Out of the Game című slágere, melynek videóklipjében a világhírű színésznő, Helena Bonham Carter egy könyvtárosnőt alakít, aki a bénahajú, unalmas, frusztrált, szemüveges prototípust hozza, az énekes pedig több olvasótípust jelenít meg, majd eljön a 4 óra…Hasonló típust alakít a Tears for Fears: Head Over Heels könyvtárosnője is. A skót indie-pop zenekar, a Belle and Sebastian, akik Cécile Aubry francia írónő gyermekkönyvéből (Belle et Sébastien) kölcsönözték nevüket, Wrapped Up In Books című daluk videoklipje stílusosan szintén egy könyvtárban játszódik. Míg magyar példaként a Tankcsapda: Számolj vissza klipjét hoznám, mely több könyvtári jelenetet tartalmaz.

Reklámok a könyvtárban

Mindig megnevettet ez a reklám, s a jelen lévő székesfehérvári kolléganő megerősítette, hogy az ő könyvtárukban játszódik: Acélvihar, avagy őrület Chio Flash-módra! Könyvtár, unalom. Chio Flash, Acélvihar. Érzed a különbséget?
A BMW i3 reklámja pedig az elektromos autók csendességét hivatott ábrázolni szerintem.

A dal kifejezetten a könyvtárról, könyvtárosról, könyvtári ismeretekről szól

Mr. Scooter (korábban Melvil Dewey) személyében a könyvtárosoknak is van egy igazi hip hop szupersztárja, akinek élethivatása megtanítani és bevezetni a gyerekeket az alapvető könyvtári ismeretekbe, hogy könyvtárhasználókká váljanak és egész életen át tartó olvasásra ösztönözni a gyerekeket, meg kell néznetek ezeket: Dewey-féle Tizedes Rap, Library Card, Welcome To the Library.

Sajnos magyar dal nem szól a könyvtárakról, könyvtárosokról, csak néhány sorfoszlányt találtunk: Nem lesz buli.

Világslágerek paródiái
(könyvtárra átírt szöveggel könyvtárosokkal a könyvtárban előadva)

Általában a könyvtári hétre (National Library Week) születnek ezek a feldolgozások, következzen pár példa ezekből. Sidneytől délre található a Nowra Library könyvtárosai egy videót készítettek unalmas beszámoló helyett elmúlt éves munkájukról. Kerestek egy rockhimnuszt, a Queen Bohemian Rhapsody-ja tökéletesen megfelelt a célnak, egyikük egy éjszaka alatt átírta a szöveget, az énekeseket a jó hangú könyvtárosok közül választották, pl. van aki egy trióban énekel a nővérével, egy másik könyvtáros egy rockbanda tagja, a családtagok egyike stúdióval, másikuk filmes céggel rendelkezik, összerakták és az eredmény egy könyvtárosokat, könyvtárat népszerűsítő videó lett: Librarian Rhapsody.

A Nashville Public Library csapata Meghan Trainor: All About That Bass című slágerét dolgozta át, “I’m about the books, ’bout the books. No trouble…” – énekli a klipben Sarah Squires a könyvtár kommunikációs igazgatója, aki azt reméli, hogy minél több embert ösztönöz a klip könyvtári tagságra (Davidson megye lakóinak 48%-os arányát kívánják legalább 70%-ra feltornázni, a megye lakóinak ingyenes a tagság): All About the Books, No Trouble. A Mount Desert Island középiskola könyvtára is elkészítette saját verzióját erre a dalra All about those Books címmel: “Because you know I’m all about those books ’bout those books Start reading…”

Taylor Swift: Shake It Off c. számát a Topeka & Shawnee County Public Library dolgozta át könyvtári körülményekre: CheckItOut, kedvenc kommentem: “The library is only my favorite place to go – EVER”. Egy érdekesség: 1985 óta több mint 200 celeb, zenész, énekes, kult ikon vett részt az ALA „Celebrity Read” kampányában.

Az Orange Public Library, a Pogona Creative és a Chapman University közreműködésével készült el a Bruno Mars & Mark Ronson: Uptown Funk paródiája. A közhit szerint a könyvtáros nő, de most már lehet rajongani a könyvtáros srácért is, your guy librarian = your guybrarian. „Everybody just read, hey, hey, hey, oh!..” Vicces irodalmi utalások, jelmezes, táncoló könyvtárosok, mi történik éjjel a könyvtárban…az ember kedvet kap olvasni! Hány könyvre ismersz rá: Unread Book.

Világsláger eredetiben
(könyvtárosok adják elő a könyvtárban)

A Darien Library könyvtárosai készítettek egy videót Psy dalára, Gangnam stílusban nyomják a könyvtár különböző tereiben, óriási: Darien Library Does Gangnam Style.

2014-ben, a könyvtárosok napján támadt az ötlete a lányomnak, hogy csináljuk meg a könyvtár Happy videóját. Pharrell Williams slágere az egész világon ismert, kifejezi azt a hangulatot, ami könyvtárunkban is uralkodik. Az ötletet tett követte, Birkás László operatőrrel a könyvtárosok hetén két nap alatt leforgattuk a Központi Könyvtár, a Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény, a Gazdasági osztály, a Gyerekkönyvtár, a Plázakönyvtár, a Felsővárosi fiókkönyvtár helyszíneken éppen dolgozó táncos lábú könyvtárosokkal, munkatársakkal és kis házi kedvenceikkel a videót. „Az egri olvasók most újra a szívükbe zárták a táncos oldaláról is bemutatkozó könyvtárat” (heol.hu): Pharrell Williams: Happy (We are from a Library).

Hatékonysági mutató nem áll rendelkezésemre mennyire járulnak hozzá a könyvtáros dalok a könyvtárak népszerűsítéséhez, viszont a nézőszám egyfajta jelzés lehet. Mr. Scooter videóit pl. több millióan látták, nem ritka a több százezres megtekintésű könyvtáros videó, a mi Happy videónk 14907-nél jár. Számos embert érdekel a könyvtár, a sztereotip könyvtárosképre is csapást mérhetünk, illetve a könyvtár tereit is közelebb vihetjük a használókhoz, akik úgy érezhetik, már nem idegenként térnek be.

Köszönöm a meghívást és kedves vendéglátást a szervezőknek, nagyon jól éreztem magam. Ha rábukkantok könyvtáros dalra, kommentben várom a jelzéseket 🙂

Előadásom prezentációja:

1 Comment

Hozzászólás