Glenn Hughes üdvözlete a Rockmúzeumból


Régi vágyam volt elzarándokolni a Rockmúzeumba. A Magyar Rockhírességek Csarnoka, röviden Rockmúzeum a Radnóti Miklós Művelődési Központ épületében található, ahol megtekinthető a Radnóti emlékszoba is (1133 Budapest, Kárpát u. 23). A világszínvonalú múzeum fő célja, hogy összegyűjtse a magyar rock és beatkorszak relikviáit. Az állandó kiállítás 2014-ben nyílt meg pár elhivatott ember munkájának gyümölcseként, a 800 nm, közlekedő folyosókkal összekötött termekben számos zenész, örökös, gyűjtő ajándéka csodálható meg, van itt Radics Béla utca, Bencsik Sándor utca, emlékfala van a jövő generációjának és a roadoknak is.

Elképesztő plakátok, kisnyomtatványok (kéziratok, igazolványok stb.), fotók, hangszerek (legendás gitárok, pengetős hangszerek, billentyűs hangszerek, dobok, cintányérok stb.), hangcuccok, rádiók, lemezjátszók, hangrögzítők, fellépőruhák, festmények, képzőművészeti alkotások, pl. a Rockermozgalmi Emlékszobor, ahol az elektromos gitár legyőzi a kalapácsot, tantuszos telefonfülke, wurlitzer, ezernyi apróság várja több órás sétára a látogatókat. Eredeti magyar zenészfotók mellett külföldi zenészek dedikált fotói is láthatók (pl. B.B. Kingé), kézlenyomatok, interaktív kütyük is szórakoztatnak, pl. a budapesti beat klubélet térképe a fellépő zenészekkel. Bálint Csaba áldozatos munkáján alapuló rocktörténeti adatbázis épül, szakkönyvek születnek (megvásárolhatók itt). Kedvencem lett Lehr Ferenc (Atléta Trió: LF, Boncz Géza, Fogarasi János) WC ülőkéből kialakított Budi Gitárja, melyet a színpadon Szarokaszternek hívott 🙂

Időszaki kiállításokat is rendez az intézmény, ez adta az apropóját a látogatásomnak, ugyanis 2017. augusztus 3-án nyílt meg a Glenn Hughes életművét bemutató kiállítás, amelyet maga Glenn Hughes nyitott meg (a Fezen-en lépett fel másnap). A megnyitó részeként egy zseniális csapat, a “Deep Purple kedvenc emlékzenekara” a Cry Free adott koncertet Körmendi Roland vendégszereplésével a Glenn Hughes életműből válogatva (Cry Free: Soul Mover video). Az aranytorkú énekes Scholtz Attila “Atka” kedvence és példaképe Glenn Hughes, érthetően megilletődött mikor a koncert vége felé a színpadra lépett a legenda és köszöntötte a jelenlévőket, meghatottan tolmácsolta a csupaszív és lélek ember szavait, aki egyenként belenézett a jelenlévők szemébe, a szeretet szót hangsúlyozta, ami belőle is áradt, elképesztő béke, kiegyensúlyozottság jellemzi (videorészlet).

Meghallgatta a színpadra lépő csellista, az egyik főszervező Klacsmann Bori és a Cry Free közös játékát, majd a nagyteremben egyenként dedikálta a nagyszámú közönség relikviáit.

Örömmel hallotta, hogy könyvtárból jöttem és a Bródy Sándor Könyvtár olvasóinak dedikálta Resonate (2016) c. albumát, a legfelső fotón látjátok, amint integetett nektek, szeretettel üdvözli a könyvtár olvasóit:

A kiállítás szeptember 3-ig tekinthető meg minden szerdán 17-20 óra között és minden szombaton és vasárnap 14 és 18 óra között, szívből ajánlom nektek.
A múzeum örömmel várja, ha valamilyen rocktörténeti emléketeket a köz elé tárnátok, a kiállítás anyagából pedig vándorkiállítás kérhető vidéki városokba 30-50 nm területre (rockcsarnok@gmail.com). Köszönöm a múzeum munkatársainak kedvességét, Eszter kalauzolását, Szabinak a fotót. Felejthetetlen élmény volt. Lásd még Bálint Csaba írását a Passzio.hu-n: itt, Bori angol nyelvű írása: itt.
A múzeum honlapja: www.rockcsarnok.hu

6 hozzászólás

  1. Lemaradtam erről az eseményről, klassz élmény lehetett, örülök, hogy ott voltál. A Pesten élő lányomnak feltétlen ajánlom a kiállítást, én is szívesen megnézném, ha összejön. További szép nyarat kedves Trinity! 🙂

  2. Ide már fejben régóta készülődőm és most ez a cikk és fotók meggyőztek, hogy minél előbb
    el kell jutnom ide. Köszi Trinity ezt a csodás élménybeszámolót.

    1. Ó Laci, minden másodpercét és négyzetcentijét élvezni fogod! Sőt duplán, hiszen te a klubélet aktív részese is voltál.

Hozzászólás