Pokémonvadászat a könyvtárban


Egy kisiskolásoknak kidolgozott könyvtárhasználati és dokumentumismereti játékot ajánlok figyelmetekbe. A Niantic által fejlesztett, egyéves fennállását a napokban ünneplő Pokemon Go játék karaktereinek felhasználásával a gyerekek könyvekben elrejtett pokémonokra vadásznak a könyvtárban, elsajátítva játékos formában a könyvtári raktározási rendet is. Az ötletet az angol nyelvterületen népszerű ún. library scavenger hunt típusú játékok adták. Karissa, az Ontarioban működő közkönyvtár gyermekkönyvtárosa dolgozta ki a Pokemon Scavenger Hunt elnevezésű vadászatot, aminek sablonjai szabadon letölthetők: itt. A hozzászólások között bukkantam a Hillview Middle School könyvtárostanárának kidolgozott pokémonkártyáira: itt.

A játék menete: egy teljes osztály látogatásakor három, a Pokémon Go csapatainak megfelelő csoportba osztjuk a gyerekeket, a Team Instinct a szépirodalomra, a Team Mystic a szakirodalomra, a Team Valor a referensz művekre (lexikon, enciklopédia, szótár, térkép stb.) vadászik majd, így ismertetem a könyvek főbb tartalmi csoportosítását is.

Bemutatom a Pokémon Go játékot egy plüss pokélabdát is bevetve 🙂 Majd ismerkedünk a raktári jelzettel: először a szépirodalmi műveknél hogyan épül fel a Cutter-szám, majd az ismeretközlő művek kétsoros raktári jelzetét (ETO+Cutter-szám) magyarázom el Pikachu alakját felhasználva az egyes tudományterületekhez, ezt gyakorlásképp kirakós formában is elkészítettem: itt.

Van egy Könyvtári pokédex, amelyen az összes pokémon árnyképe rajta van. Minden gyermek kap egy pokémonkártyát, amelyen egy darab pokémon árnyképe van, és egy konkrét könyv raktári jelzete.

A csapatának megfelelő könyvek között kell ezt a konkrét könyvet megkeresnie, ebben a könyvben megtalálja az árnyképnek megfelelő színes pokémont, amelyet aztán kirak a Pokédexre, hozza magával a könyvet is.

Ezt a könyvet aztán – ha mindenki rárakta a Pokédexre a megtalált pokémonokat – szépen bemutatja a többieknek.

Az ajándék pedig málnás cukorka és pokémonos könyvjelző (sablon). Ezután mindenki kézbe veheti és nézegetheti az őt érdeklő könyveket. Bogi kolléganőm varrt egy plüss Pikachut, legközelebb már az is ölelgethető 🙂

Nagy sikere van a gyerekek körében, frissíthető is a játék, mert ha lefut teljesen a pokémonláz, akkor átdolgozom majd a gyerekek körében éppen akkor népszerű karakterekre 🙂

Még egy tipp: Gwyneth Jones kidolgozta QR kódos változatát, ezzel is jópofa dolgokat lehet csinálni: itt.

Szerezd meg hát mind! Olvasd el hát mind!

Update:

A Kingáriumon most bukkantam egy másik nagyon jó könyvtári pokémonvadászatra: itt.

Hozzászólás