Az IAML Római Kongresszusán


A Zenei Könyvtárak, Archívumok és Dokumentációs Központok Nemzetközi Szövetsége – angol rövidítése IAML (The International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres), francia rövidítése AIBM – elnevezéséből is kitűnik, hogy összefogja a világ különböző típusú zenei könyvtárait, gyűjteményeit, archívumait, dokumentációs központjait, zenekiadóit, terjesztőit, a zenei könyvtárosokat, zenetudósokat, szakembereket. Minden évben különböző helyszínen nemzetközi kongresszust szervez előadásokkal, poszterbemutatókkal, műhelybeszélgetésekkel stb.

dr. Mikusi Balázs

Nagy büszkeségünkre az idén megválasztották a szervezet egyik alelnökének az OSZK Zeneműtárának vezetőjét dr. Mikusi Balázst. A nemzeti ágazatban az AIBM Magyar Nemzeti Csoport (angolul IAML Hungarian National Branch) reprezentálja hazánkat, melynek intézményi tagja képviseletemben a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is. Szakmai tevékenység szempontjából pedig a különböző intézmény típusok szerinti szakmai ágazatok között ott vannak a közkönyvtárak (Public Libraries Branch) is. Az idén az IAML, az IAML Olasz Nemzeti Csoportja, a római Santa Cecilia Zeneakadémia (the Accademia Nazionale di Santa Cecilia) és annak Multimédia Könyvtára (Multimedia Library) szervezésében Róma adott otthont az IAML 65. kongresszusának (2016. júl. 3-8.). A helyszín a gigantikus Auditorium Parco della Musica, egy furcsa alakú zenei és művészeti központ, több nagy belső és egy szabadtéri koncertteremmel, kisebb stúdiókkal, zenei termekkel, Hangszer Múzeummal, az akadémia Multimédia Könyvtárával, kellemes kávézókkal, könyvesbolttal stb.

A magyar színeket öten képviseltük, jobbról balra: Grégász Miklós (DEENK Médiatár), Gergely Boglárka (LFZE Könyvtára), Kaizinger Rita (Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár), dr. Mikusi Balázs (OSZK Zeneműtára), Zsoldos Marianna (Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár).


Vasárnap este egy élvezetes nyitóünnepség keretében a Santa Cecilia Hallban a zeneakadémia ifjúsági zenekara adott rövid koncertet Simone Genuini vezényletével, ahol Beethoven Románcának szólóját egy ifjú hegedűs közvetítette, majd Borogyin Polovec táncok-ja indította be a lábunkat. Az ismerkedésre, kötetlen beszélgetésekre az ezt követő fogadáson volt lehetőség.

Hétfőn reggel a Multimédia Könyvtárban IAML kongresszuson először résztvevőket igazították el és mutatkozott be a vezetőség.

Mentorom Yasuko Todo

A nyitóülés után a kávézóban találkozhattunk az ún. mentorunkkal, aki röviden összefoglalta a tudnivalókat, az én mentorom a kedves japán Yasuko Todo volt, aki egy privát japán zeneiskola nyugdíjas könyvtárosa.
A kongresszus szerkezetét egy könyvtáros vándorgyűléshez tudnám hasonlítani, csak épp nemzetközi szinten: voltak közös programok, nyitó-, záróülés, közgyűlés, plenáris ülés, aztán hétfőtől péntekig minden délelőtt és délután az egyes szekciók által szervezett közös címmel összefogott munkaülések (working session) és találkozók. Az IAML történetében először a nyitóülést és plenáris ülést streaming formájában követhették az érdeklődők a YouTube-on.

Természetszerűleg a közkönyvtárak szekciója által szervezett programok érdekeltek a legjobban, de meghallgattam az izgalmasnak tűnő új projektbemutatókat is, mint a franciák DOREMUS (DOing REusable MUSical data) kezdeményezése, amely kifejezetten zenei metaadatok cseréjét és újrahasznosítását szolgálja, aztán az IDEAMA, amely az elektroakusztikus zene archívuma, a Sonic Dictionary a Duke University által publikált hanggyűjtemény, csomó jópofa hangeffekttel, valamint az Europeana Sounds Project-ről.

Az EBSCO egy nagyon hasznos összefoglalót tartott zenei adatbázisairól, amelyek között teljes szövegűek is vannak (Music Index with Full Text, RILM Abstracts of Music Literature with Full Text, RILM Abstracts of Music Literature, RILM Music Encyclopedias stb.).


Az Exploring music resources elnevezésű ülés keretében Jihong Zhang a sangháji konzervatórium különgyűjteményéről, mint a legelső kínai zenei könyvtár kincseiről beszélt és egy különleges kínai kottafüzetet és a nedvességet magába szívó káprázatos illatú fakütyüt ajándékozott nekünk. Megismerkedtünk a brazil zenei archívumokkal, majd a magyar színek képviseletében Kaizinger Rita a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár munkatársa Music map of Hungary címmel a nagy magyar archívumokat mutatta be, köztük a gyulai Erkel emlékeket, a Liszt Múzeumot, a győri Richter hagyatékot, a Dohnányi Archívumot, a ZTI Bartók Archívumát, a Kodály Múzeumot és a Lajtha László hagyatékot.


Szerdán 12 szervezett túrából választhattunk, én Puccini: Tosca c. operájának helyszíneit bebarangoló túrára mentem, ahol két nagyszerű idegenvezető a Sant’Andrea della Valle templom, a Farneses palota és az Angyalvár csodáit felfedezve idézték fel az opera történéseit.


A Public Libraries Branch munkatalálkozóján amerikai, német, cseh, holland kollégákkal és munkahelyükkel ismerkedtem meg, ajánlást fogalmaztunk meg, szó esett Facebook csoportunkról (IAML Public Libraries Community), a kommunikációról, aktuális kérdésekről, jövőbeli tervekről, a jövő évi rigai kongresszus témáiról.

John Valk

A Carolyn Dow (Lincoln City Libraries’ Polley Music Library) vezette szekció szervezésében a keddi munkaülésen az egyik előadó a holland könyvtáros blogger John Valk (Public Library, Rotterdam) volt, aki az iPad és okostelefonok zenészek számára használható alkalmazásairól beszélt (The musician in the 21st century and his iPad or smartphone),

Carolyn Dow és John Valk

majd Carolyn a Lincoln City Libraries-ben megvalósuló ukulele kölcsönző projektről és könyvtári lebonyolításáról.

A pénteki, utolsó napon pedig az. ún. City treasures ülésen Rock star selfies: How can we use a hobby as a tool of making our public library more popular címmel került sor az előadásomra. Beszéltem röviden Egerről, zenei életéről, majd a Bródy Sándor Könyvtárról, az általa használt webkettes alkalmazásokról, majd rátértem hobbimra, a zenészekkel való fotózkodásra és miként használom ezt könyvtárunk népszerűsítésére. Nagy sikere volt a megjelentek körében, jó páran külön gratuláltak, követendő példaként értékelték kezdeményezéseinket, s mondták, hogy előadhatnék a jövő évi rigai kongresszuson is 🙂

prezentációm:

Félórás bemutatóm után a nápolyi dalok gyűjteményeiről hallhattunk összefoglalót.

Pia Shekhter és Stanisław Hrabia

A záróülés után még egy fantasztikus bepillantást nyerhettünk a Santa Cecilia Zeneakadémia Zenekarának nyílt próbájába, ahol Antonio Pappano vezényelt és az első részben egy zseniális, vagány zongorista Stefano Bollani szólójával Gershwin Kék rapszódiáját élveztük.


Nagyon hamar elszállt ez a hét, minden nap 4 óra körül kalappal, vízzel, offline térképalkalmazással felszerelkezve fedeztem fel a gyönyörűséges Rómát, jó turistaként a leghíresebb látnivalókhoz zarándokoltam (Trevi kút, Spanyol lépcső, Pantheon, Piazza Navona, Hard Rock Café Rome, San Pietro in Vincoli és Michelangelo Mózes szobra, Colosseum, Forum Romanum, Santa Maria in Cosmedin és az Igazság szája, Capitolium, a Vatikáni Múzeum és a Sixtusi kápolna Michelangelo, Raffaello és modern képzőművészek alkotásaival, a Laokoón-csoporttal, a Szent Péter-bazilika a Piétával és kupolájával, s végezetül a tengerpart). Biztos, ami biztos első este már bedobtam az érmémet a Trevi kútba, hogy egyszer talán visszatérhessek.

Szívből gratulálok a szervezőknek, minden fantasztikus volt. Ahogy előadásomban is megfogalmaztam egy IAML kongresszuson való részvétel és Róma is a bakancslistámon volt. Karrierem csúcspontjának tekintem. Köszönöm az IAML, az NKA, az AIBM Magyar Nemzeti Csoport és a Bródy Sándor Könyvtár támogatását utam megvalósulásához. Ildinek, Briginek, Áginak, Vicának a prezentációm és előadásom összeállításában, felkészülésemben nyújtott segítségét. Lacinak és Ferinek a fuvart 🙂

Az előadásomban is lejátszott videóm sztárfotóimból:

FOTÓK /Photos/

Update:

A bejegyzés szerkesztett változata kongresszusnaplóként az IAML honlapján:

Congress Diary / Kongresstagebuch #2: magyar/Hungarian

8 hozzászólás

  1. Kedves Trinity, gratulálok! Óriási élmény lehetett ez a kongresszus. Nagyon klassz a kalapos képed a Trevi kútnál. Jó pihenést kívánok! 🙂

    1. Köszönöm drága Judit, életmentő volt egyébként az a kalap, jó befektetés volt, elpusztultam volna abban a rekkenő hőségben 🙂 Augusztusban lesz szabim, kívánok neked is szép nyarat! Remélem már a Balcsiban lubickolsz 🙂

Hozzászólás