A Téka üdvözlete a Kaláka Fesztiválról


Le vagyok nyűgözve a 37. Kaláka Fesztivál pénteki napjától. Tartalmas, igényes, változatos koncertek szórakoztatták a Panoráma és Palota színpad közönségét. Nagy felfedezettem a powerfolkot nyomó Apnoé, varázslatos, andalúz hangulatot teremtett gitárjátékával ifj. Ökrös Csaba, a földbe döngölt virtuózitásával Lajkó Félix és zenekara kiegészülve énekesnőkkel és Porteleki László hegedűssel, a tavalyi Gárdonyi dalnokverseny győztese a Strófa Trió megzenésített verseivel lépett fel, valamint a Szomjas György rendezte Betyárvilág elevenedett fel Ferenczi György és a Rackajam, plusz rengeteg táncos jóvoltából.

Az autentikus magyar népzenét a legendás Téka együttes hozta elénk a Palota színpadon. A Havasréti Pál (bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dob, citera, ének), Kalász Máté (hegedű), Lányi György (kontra, bőrduda, kobza), Tárnoki Beatrix (ének, kobza) alkotta négyes a magyar népzene eredeti hangzásvilágát, dallamait csendítette fel. Anekdotákon keresztül a falusi nagy zenészmesterek szelleme is felidéződött. A 40 éves zenekar október 25-én a Zeneakadémián Téka 40 címmel a korábbi tagokkal kiegészülve ad nagyszabású, akusztikus koncertet.
A koncert után Havasréti Pál és Kalász Máté dedikálta új, Ritka magyar I. című lemezüket. Havasréti Pál egy csupaszív ember, miután meghallotta, hogy a zenei könyvtárból jöttem, felsegített a színpadra, sőt nagylelkűen felajánlotta, hogy elküldi könyvtárunknak albumaikat, teljesen meghatott. Nagyon szépen köszönjük! Nagy szeretettel üdvözlik a Bródy Sándor Könyvtár olvasóit.

Fotók

1 Comment

  1. Tényleg lenyűgöző volt a fesztivál pénteki napjának a programja, szívesen ott lettem volna, kicsit lemaradtam, de így pár nappal később is örülök, hogy Te és az egriek ilyen tartalmas koncerteken vehettek részt. 🙂
    Az Apnoéról még sosem hallottam, majd pótolom, a Lajkó Félixtől meg csak hanyatt lehet vágódni 😀

Hozzászólás