Digitalizált Népújság és Heves Megyei Hírlap online


A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár eredményesen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumához, mely pályázat a helyismereti vonatkozású és tematikus gyűjtemények tömeges digitalizálását és internetes közzétételét tűzte ki célul. Intézményünk “Muzeális értékű helyi sajtótermékek digitalizálása és internetes közzététele” címmel nyújtott be pályázatot, melynek eredményeképpen a Heves megyei napilapok (Népújság, Heves Megyei Hírlap) 1945 utáni lapszámainak digitalizálása valósult meg. Az elmúlt évtizedek megyei napilapjainak digitalizált példányai a támogatás révén teljes szövegű adatbázisban elérhetőek.

A könyvtárunk által őrzött legjelentősebb helyi napilap elérhető a Hungaricana szolgáltatás keretén belül. A Heves Megyei Hírlap (korábban: Népújság) digitalizált lapszámait a Közgyűjteményi Könyvtár adatbázisban találjátok meg. Több elérési út is a rendelkezésetekre áll:

Heves Megyei Hírlap 1953-2010

Hungaricana : Közgyűjteményi portál

Hungaricana Könyvtár

Helyi lapok, helytörténet

Az adatbázis nyilvánosan hozzáférhető, teljes, a nyomdaival megegyező tartalmat kínál a felhasználónak. Az adatbázisban történő keresés mindenfajta regisztráció nélkül lehetséges.

A közgyűjteményi adatbázisban közzétett digitális tartalmak oktatási célra szabadon felhasználhatóak a szerző/tartalomgazda adatainak pontos megjelölésével. Az anyagok felhasználása egyéb célból (pl. haszonszerzés) azonban szigorúan tilos! A digitalizált anyagot 25 oldalanként tudjuk letölteni.

Keresés:

Katt ide: Heves Megyei Hírlap 1953-2010, majd lehetőségünk van egyszerű vagy összetett keresésre, és böngészésre is. Az oldal tetején található egy keresődoboz, innen rögtön indíthatjuk a keresést a keresett szavak beírásával, majd az OK gombra kattintással. Ekkor eljutunk a keresés oldalhoz, és láthatjuk a kapott találatokat. A kereső alapból az összes metaadat között keres, tehát egyszerre keres például címek, szerzők, tárgyszavak, absztraktok, stb. között. Ha egyszerre több szót adunk meg, akkor olyan találatokat kapunk, melyekben a megadott szavak közül legalább egy szerepel. Ha idézőjelek közé tesszük a keresett szavakat, akkor ezekre együtt keres. A találatokat két rétegű PDF formátumban kapjuk meg. Ezeket menthetjük, e-mail-ben elküldhetjük, kinyomtathatjuk. A kereséshez kaphatunk segítséget az alábbi linken: Segítség a kereséshez.

A “zenei könyvtár” kulcsszavakra kereséssel találtam pl. ezt a zenei gyűjteményünk megnyitásával kapcsolatos híradást (katt a fotóra, majd a + jellel nagyíthatjuk (Zoom in):

(Forrás: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár)

Magamra is rákerestem, nézzétek: itt és itt.

7 hozzászólás

 1. A Hungarica Könyvtárat már ismertem, használtam és a böngészés közben megtudtam, hogy a szülinapomon (hétfőn) nem jelent meg megyei napilap, ezt nem tudtam, csak arra emlékszem, hogy gyerekkoromban hétfőnként nem volt adás a tv-ben. Jaj, de rég volt. 🙂

  1. Emlékszem, hogy nem szerettem a hétfőket 🙂 Újság sem jelent meg? Ugyan mi lehetett az oka.

   1. Szerintem szombaton éjfél körül zártak, vasárnap nem dolgoztak és csak hétfőn kezdtek újra, az pedig kedden jelent meg, így maradt ki a hétfő. A szlogen is: “Minden héten hat napon át, Népújság!”

 2. Tisztelt Szerkesztőség!
  Miskolcról keresem meg Önöket, és a horgászok, konkrétan a Tisza-tavi horgászok gondjaival szeretnék a nyilvánosság, az újság hasábjain keresztül foglalkozni! A mai napon kéthetes próbaszámot rendeltem meg, hogy mielőbb “képbe kerüljek” a Hírlap “szellemiségével”! Egy nagyon “nehéz”, sok embert érintő “szabadidős” tevékenység hátterét szeretném bemutatni a “másik oldalról” a horgászok szemével! Előzetesen csak annyit, hogy megítélésünk szerint a hatályos horgász jogszabályok ebben a témában mindenkit “védenek”, csak a horgászokat nem!? Mi, tisztességes magyar horgászok szinte teljes mértékben ki vagyunk szolgáltatva, az államtól a horgászvizeket “alhaszonbérlő” tógazdáknak! Ez a helyzet horgászat számos területén rendkívüli helyzetet teremtett! Mivel a jogszabályi rendelkezések ebben a témában (is) hiányosak és ellentmondásosak a nyilvánosságot hívnánk segítségül védelmünkre! Hamarosan konkrét problémákkal jelentkezem! Kérem támogassák kérésemet! Tisztelettel. Oláh László mezei horgász Miskolc. E-mail: olaszlo@citromail.hu

  1. Kedves László! Ez a blog nem tartozik a hírlaphoz, ez a könyvtár zenei gyűjteményének blogja.
   Kérem írjon a Heves Megyei Hírlap szerkesztőségének, elérhetőségeik:
   Főszerkesztő: Kühne Gábor
   Postai levélcím:
   3300 Eger, Trinitárius u. 1.
   Tel.: 06-36-513-600
   E-mail: heol@heol.hu
   Online hírportáljuk pedig: http://www.heol.hu/
   Szerkesztőség: Mazurka Zita, Rozmán László
   E-mail szintén: heol@heol.hu

Hozzászólás