Révész Sándor üdvözlete Miskolcról


Vannak az életben felemelő pillanatok, amit az ember soha nem felejt el. Belém égett örökre egy ilyen október 16-án este Miskolcon, a Művészetek Házában. A meghatottságtól még mindig gombóc van a torkomban, akkor úgy éreztem megtartom magamnak, de nem tudom. Örök szerelmünkkel, Révész Sándorral válthattam néhány szót Rock and roll közlegények című estje után. 861 nappal azelőtt megírtam élményeim jubileumi koncertjéről Révész 60 címmel, akkor Zajzon Gábor lantművész-gitárossal állt a színpadon, a cikk kapcsán váltottunk pár levelet, s nemcsak hogy emlékezett ránk, hanem még Miskolcra indulás előtt is eszébe jutottunk, ott leszünk-e viháncoló barátnőimmel. Természetesen! 🙂 Porszemek vagyunk s egy legenda emlékszik ránk, nem tudom ezt szavakba önteni nektek.

Mi történt azóta? Áprilisig turnéztak, megjelent a Révész 60 : koncertélmény az Élménybirtokon dupla CD és DVD, Zajzon Gábor Írországba költözött, Révész Sándor a 2009-es Parázs turnén is résztvevő, a veszprémi Bluesberry Bandet erősítő Nagy Gergelyt (gitár, mandolin, ukulele, vokál) és Horváth Ákost (gitár, basszusgitár, ének, vokál) maga mellé véve új műsorával országos turnéba kezdett Rock and roll közlegények címmel.

Led Zeppelin dalokra gyülekező, zsúfolásig megtelt nézőtér vegyes életkorú közönsége hatalmas tapssal köszöntötte az örökifjút és zenésztársait, akikkel páratlan összhangban zenélt végig. A két gitárosban egyrészt meg van az alázat az életmű iránt, másrészt nem félnek formálni azt, szólóik bizonyítják profizmusukat, könnyed, virtuóz futamaik mellett Horváth Ákos hangja is nagyon ott van. (Olvasnivaló: “Ez úgy szól, ahogy kell“)

Révész Sándor végig kommunikált a hálás közönséggel, nem tudom hová tud még fejlődni, de más volt mint két éve, mikor levette ingét fekete atlétájának látványtól felhördült a közönség női fele 🙂 A korábbi műsor komolyabb volt,  most csibészes, játékos, dinamikus, könnyed, valahogy rockosabb. Áthangszerelt formában felhangzottak Generál és Piramis slágerek, a szólóalbumok dalai, köztük sorrend nélkül a Ha ismerném, Lehajtott fejjel, Gyere közelebb, Szállj fel magasra, Vágyakozás, a szem párásító Őszintén akarok élni, a beőrülős Szabadnak születtem, a megható Vigyázz a madárra. Hallhattunk három új szerzeményt is, a turné címadója a Rock and roll közlegény, egyfajta hitvallás, amely 13 éves korából egy meghatározó 1966-os londoni nyarat idéz, megnevezve a zenei gyökereket is: “Áramütésszerű sokkot kaptam / Tizenhárom évesen hatvanhatban / Ha a rhythm and blues vagy a rock and roll szólt / Nem tudom mitől, de készen voltam / Chuck Berry Jerry Lee Lewis na és a Stones / Muddy Waters B.B. King azóta is vonz…”  Új dal a Fáj még, ez Révészi receptet ad szívfájdalom ellen és a Köszönet a nőknek, mely tragikusan elhunyt édesanyjához, az őt megszelídítő kedveséhez, kislánya anyjához és úgy általában a nőkhöz szól: “Köszönet a nőknek csak úgy általában mindenért / A szerelemért, a sok csókért, az életért…“. Ennek felcsendültével sajnáltam nagyon, hogy nem a sor szélén ülök, mert lejött a színpadról és kézcsókkal köszöntötte a hölgyeket.

Kristálytiszta hangja a csillagokig szállt és utat talált lelkünk mélyéig, Kodály Zoltán szavai jutottak eszembe: “Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be…”.

Szívemből ajánlom, ha csak egy koncertre mentek el az idén, az a Révész Sándoré legyen. A turné időpontjairól és helyszíneiről hivatalos Facebook oldaláról tájékozódhattok, ez a dalszövegek forrása is: www.facebook.com/gyerekozelebb

Tolmácsolom Révész Sándor üdvözletét és jókívánságait könyvtárunk olvasóinak:

Végezetül hallgatnivaló a turnényitó nyíregyházi koncertről: Ha ismerném.

 

2 hozzászólás

  1. Örülök, hogy megint egy csodás élménnyel lettél gazdagabb. 🙂 Bizony, a léleknek vannak olyan kis bugyrai, szigetei, ahova csak a zene világit be. 🙂
    Sok ilyen élményt neked, Trinity! 🙂

Hozzászólás