Egerben a Lone Waltz Records


Upor András / Duke Bluebeard / Zanzinger

Három magyar énekes-dalszerző. Semmi allűr. Csak a zene. Egyszálgitár-ének. Blues, folk, pop. Lemezkiadót alapítottak Lone Waltz Records néven, Egerben 2015. október 23-án 20 órától mutatkoznak be ingyenes koncert keretében a Brancsban (Facebook esemény).

Kedvencem Upor András. Miért? Mert nála egy ohioi könyvtár tehet mindenről 🙂

Gyerekkorom óta bennem volt a gondolat, hogy zenész legyek. Tízévesen zeneiskolába mentem, de az USA-ban már elektromos gitáron is elkezdtem játszani. Ohióban két nagyon meghatározó dolog történt velem, mindkettőt a helyi, jól felszerelt könyvtárnak köszönhetem. Egyrészt megnéztem a Woodstock dokumentumfilmet, illetve szembejött egy Lightnin’ Hopkins lemez. Nyilván előtte is rengeteg ilyen hatás ért, de ott kezdtem el igazán aktívan zenék után menni” – mesélte Upor András a hvg.hu-nak. A világjárt énekes-dalszerző zenéje a delta bluesra, a folkra és a 60-as 70-es évek rockzenéjére egyaránt épít. Jellegzetes slide gitárjátéka, energikus előadásmódja és sokszínű énekhangja összetéveszthetetlenül egyedivé teszik produkcióját. Gyerekként először klasszikus gitárt kezdett tanulni, de kamaszkorában, az USA-ban töltött évek alatt megismerte a delta bluest és egyre inkább ez a zenei irányzat kezdte érdekelni. A londoni Goldsmiths egyetem zene szakán szerzett diplomát 2013-ban. Hazatérése után mutatkozott be szólóprodukciójával és azóta rendszeresen koncertezik országszerte. Let the Song Work on You című bemutatkozó lemeze a Lone Waltz Recordsnál jelent meg a napokban, a hvg.hu szerint az év egyik legjobb magyar albuma ez a debütálás. Hallgatnivaló: One Bright Morning.

Duke Bluebeard
Bartók operája nyomán választott névvel, önmaga szerint folk-pop műfajban alkotó, ifjú budapesti énekes-dalszerző. Első, Summer Is Dead címet viselő felvétele 2013 áprilisában jött ki. Az ezt követő évben több, a hazai underground távoli szegletein átívelő mellék-projektben tevékenykedett, miközben megfordult a 2014-es Rakéta Fesztiválon is, ahol szóló munkásságáért az EST.hu “a nem túl zsúfolt egyszálgitáros dalszerző-énekes szcéna nagy reménysége”-ként méltatta. Hallgatnivaló: Lover’s Sweat.

Zanzinger
Micsoda Dániel, a Budapesten élő énekes-dalszerző, 2014-ben Demons of Future and Past című lemezével mutatkozott be Zanzinger néven. Dalai olyan mindennapi morális és szociális kérdéseket feszegetnek, melyek a műfaj keletkezése óta foglalkoztatják a folk művelőit. Debütáló lemezét a sajtó és a közönség egyaránt lelkesedéssel fogadta, koncertjeire az átszellemült előadásmód a jellemző. 2015 elején kezdett dolgozni új nagylemezén, melynek megjelenése őszre várható a Lone Waltz Records gondozásában. Az új dalok egy része a zenész lakásában tartott koncertsorozat folyamán került bemutatásra. Hallgatnivaló: The Bitterness Preacher.

A Lone Waltz Records tízperces bemutatkozó videója mindhármukkal: LWR Live Session.

Olvasnivaló: Interjú a Lone Waltz Records alapítóival (keretblog.hu)

Nyáron a szemfülesek az Egri Csillagok Színpadon már kettejüket láthatták, akinek tetszett, aki esetleg kihagyta, aki az egyszálgitárost szereti, el kell annak jönni a Brancsba! 🙂

(Infók a Facebook esemény leírásából, a rendezvényt az Egri Ifjúsági Zenei Program támogatja, szervező Popméter, via Bók Tamás)

2 hozzászólás

  1. Nagyon kedvemre valót írtál róluk, szívesen ott lennék, hallgasd meg helyettem is őket 🙂

Hozzászólás