Magyar Dal Napja Eger 2014 Zenei könyvtár színpad


Az egri Bródy Sándor Könyvtár a hagyományokhoz híven az idén is csatlakozott a Magyar Dal Napja 2014 rendezvénysorozatához, amely 2014. szeptember 14-én (vasárnap) került megrendezésre. A nap folyamán 160 látogatót regisztráltunk, ingyenes beiratkozást biztosítottunk és megtekintették látogatóink Válóczi Krisztina (Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskola) növendékeinek magyar zenészeket (pl. Péterfy Bori, Quimby, Tankcsapda stb.) ábrázoló rajzait, digitális rajztáblával készült számítógépes grafikáit is, köszönöm Péter-Szabó Nikoletta, Váczi Zsanett, Király László, Matina Márton, valamint Baranyi Panna lelkes munkáját.

Külön öröm volt számunkra, hogy régi kedves olvasónk Márkus Laci is felkereste rendezvényünket. Eredetileg az udvarra terveztük a délutáni programokat, de a rossz idő miatt fenn a könyvtárban került rájuk sor.

Első programunk a Majd/nem versfelolvasás volt, az egri kortárs költészeti szcéna jeles képviselőiből álló csapat tagjai rendszeresen felolvasnak a könyvtárban, ez alkalommal Török Zoltán, Iszlai Bozgor Ádám, Szabó Mátyás, Tímár Ádám, Csépányi Dániel magyar dalszövegeket, átiratokat tolmácsoltak nekünk.

 

Elhangzottak a Hobo Blues Band, Tudósok, Oriza Triznyák, AKPH, Téveszme, Hősök, Hátsó Szándék, Cseh Tamás, Bizottság dalszövegei és átiratai, számomra legjobban a Rolls Frakció klasszikus sorai ütöttek:

“Szabad vagyok – mondta a majom a rácsnak
Én nem – mondta a rács. – Engem majmok köré zártak”

Nagyon szépen köszönöm nekik a részvételt, annyira más volt így értelmezni ezeket a dalokat. Bárki csatlakozhatott a felolvasáshoz, de csak én szedtem össze a bátorságom és a 3:20-as bluest rebegtem el 🙂

Ez gyönyörű átkötés a Colorado Maffia koncertjéhez, ahol ez zenével is elhangzott, a zenekar a magyar blues rock klasszikusait tolmácsolta szívvel-lélekkel, megénekeltetve a közönséget is. Az elképesztő orgánummal rendelkező Látó Tibor (ének), az egri Godó Gábor (gitár), Turbucz István “Turbo” (basszusgitár), Kapiás Gábor (dob) alkotta négyes fantasztikus hangulatot teremtett olyan Hobo Blues Band klasszikusokkal, mint a Kopaszkutya, Tobacco Road, Johnny B. Goode, Hey Joe, Tetovált lány, Középeurópai Hobo Blues II., Oly sokáig voltunk lenn, a Tűzkerék Lazításával, Ferenczi György Öreg leszek-jével, két saját szerzeménnyel: Fekete ló, Pezsgőspohár.

Kezdetkor az énekes azt mondta, hogy olyan mintha egy nagyszobában lépnének fel és padlószőnyegen sem nyomták még, de nagyon megtetszett nekik a helyszín, ígérték, jönnek még. Számomra csúcspont volt, mikor mikrofonba üvölthettem az Országút blues sorait: “Jó nekem a Trabant, nem kell Cadillac Az élet nem álom, holnap ébredek“.

Ráadásként jött a P. Mobiltól a Miskolc és Laci követelésére az Utolsó cigaretta. A közönség végig együtt énekelt, tapsolt a zenekarral, legkiemelkedőbb pillanatok azok voltak, mikor az énekes és gitáros is lehunyt szemmel adta át magát a zenének, számunkra is katarzis okozva, minden idegsejtemben éreztem a zenét.

Köszönöm minden könyvtáros kollégámnak a segítséget, a sütiket, pogácsát, limonádét, a Majd/nemes fiúknak a felolvasást, a Colorado Maffiának a koncertet, Magyar Balázsnak a fotózást, Birkás Lászlónak a videót, Márkus Lacinak a részvételt és fotózást, az idén is felejthetetlen emlék marad a Magyar Dal Napja.

Cikk fotói: Magyar Balázs

Magyar Balázs fotói, Birkás László videója, Márkus Laci fotói

8 hozzászólás

 1. Több mint 10 év után jutottam fel a Hangtárba. Ugyanis talán sokan tudják de lassan már 5 éve járóképtelen vagyok!!!
  Évek óta mondtam magamnak fel kéne már jutni és ez most sikerült. Szerencsére a dolgozókkal nagyon jó a kapcsolatom és olyan mintha hetente járnék fel hozzájuk. Nagyon kedvesen fogadtak és nagyon őrültek az ottlétemnek. Mindenre már azért nem emlékeztem így minden termet “bejártam” és le is fotóztam. Trinity megmutatta ha majd a nagy könyvtárból át lehet jönni akkor hová is fog ez esni. Nos ez a zenekar mögötti falrészen lesz ez az ajtó amikor is én megtudok majd önállóan jelenni. Nos ez a Magyar Dal Napja fent a Hangtárban nagyon jól sikerült. Én jól éreztem magam és ez már valami.
  Elememben voltam mert nagyon színvonalas volt ez a ROCK – BLUES koncert. Nyomták keményen és jó hangosan. Mi pedig énekeltük és tapsoltunk nekik. Nagyon nagy munkát végeztek a Hangtár dolgozói hogy ez így megvalósulhasson.
  Szeretnék majd minél sűrűbben “útban” lenni nekik. Természetesen nem tudtam megállni és remek fotók is sikerültek az egész eseményről. És hadd osszam meg veletek a záró eseményt. Útban hazafelé a Hangtár udvarán toltak engem hazafelé amikor is köszöntem a COLORADO MAFFIA énekesnek. Azt mondta hadd szorítson velem kezet mert látta a
  lelkesedésem a koncerten és örömmel fogna velem kezet. Na kérem ez nagyon jól esett nekem is.
  Jövőre veletek ugyanitt – Márkus Laci

 2. Drága Triniy, gratulálok a jól sikerült naphoz, megérte a sok fáradtságot és örülök, hogy a Márkus Laci is veletek együtt élvezte a koncertet.
  🙂

     1. Szia Trinity!
      Köszönöm szépen!!!
      Kellemes hétvégét neked és MIndenkinek!IETHIE
      🙂 🙂

Hozzászólás