Budapesti hangversenyek adatbázisa


Az MTA BTK Zenetudományi Intézet online adatbázisainak sora egy hiánypótló adatbázissal gyarapodott, a Budapesti Hangversenyek Adatbázisában a főváros hangversenyeinek adatai között kereshetünk 1900-tól napjainkig.

Sok szempontú visszakeresést tesz lehetővé, még úgy is, ha nem tudjuk pontosan az adatokat, az alábbiakra kereshetünk: szerző, mű címe (a szerző és a mű címét össze is kapcsolhatjuk – pl.: Liszt: szonáta, h-moll), előadó, helyszín, időpont, a koncert címe, a koncertek visszhangja (kritikák, írások), ha koncertsorozat része, koncertek megjegyzése, műsorszámok megjegyzései.

Elérhetőség: http://db.zti.hu/koncert/koncert_Kereses.asp

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban az országos Internet Fiesta keretén belül 2014. március 21-én, pénteken, 10.30-tól közelebbről is bemutatják az adatbázist, további zenei adatbázisokkal egyetemben:

1. “Budapesti hangversenyek adatbázisa – történet és jelen”. Ea.: Bíró Viola (zenetörténész, MTA BTK ZTI Bartók Archívum) A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum honlapján megtekinthető Budapesti Hangversenyek Adatbázisa a 20. század kezdetétől napjainkig terjedő időszak hangversenyeinek adatait teszi elérhetővé a világhálón. Az előadás rövid áttekintést kíván nyújtani az adatbázis kialakulásának történetéről, jelenlegi állapotáról, működési elveiről.

2. Magyar zenei adatbázisok: tervek és megvalósuló projektek. Ea: Dalos Anna PhD (zenetörténész,  kutatócsoport-vezető, 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport) A “Magyar zenei adatbázisok: tervek és megvalósuló projektek c. előadás bemutatja a Magyar Zenei Archívum tervezett adatbázisait, a gyűjtőmunka, a feldolgozás, illetve az adatbázis-kialakítás jelenlegi állását, illetve a már működő Magyar Zenetudomány Bibliográfiája (1900-1950) alapján részletezi, miként jön létre és milyen célokat szolgálhat egy-egy zenetudományi adatbázis.

3. Az érdeklődők az előadások utána megismerkedhetnek az OIK Zeneműtárával, illetve azokkal a zenei témájú kutatásokat is támogató adatbázisokkal (Oxford Music Online, Project Muse – Music), amelyek elérhetők könyvtárukban. (Sárközi Andrea, OIK Zeneműtár vezetője)

(via Sárközi Andrea)

1 Comment

Hozzászólás