Madárszó, egy alkalmazás, amellyel a szolfézs gyerekjáték


A Madárszó egy új, elsősorban gyermeknek szóló táblagépes alkalmazás. Fejleszti zenei memóriájukat, a hallást és a kottaismeretet. Nagy segítséget nyújt a szolmizáció megismertetésében, mindez játékos formában a célcsoport felhasználói szokásainak figyelembe vételével. A játék lényege, hogy a játékosnak egy madárcsaládot kell távvezetékekre ültetnie, így ösztönözve a családtagokat az éneklésre. Játék közben lépésről lépésre sajátíthatják el a zene és szorosabban véve a kottaírás alapjait.

Az elsősorban kisiskolásoknak, és a zeneiskolák első- és második osztályos tanulóinak szánt applikáció hasznos lehet pedagógiai segédletként zeneiskolákban, szolfézs- és hangszeres tanároknak, valamint a zene iránt fogékony felnőttek számára is. A kényelmes játékmenet és az áttekinthetőség érdekében a játékot tablet eszközökre optimalizálták. Jelenleg általános- és zeneiskolákban folyik a játék tesztelése. Az ingyenes androidos alkalmazás egyelőre két feladattal, demó változatban, március második felétől lesz letölthető a Google Play oldaláról.

Finanszírozása a TÁMOP 3.2.4./A-11/1-2012-0071 „Zene és olvasás” pályázat keretében történt. Az eredeti ötlet alapján 2013 áprilisában kezdődött a program kidolgozása. A fejlesztést a Zeneakadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és a Moholy Nagy Művészeti Egyetem TechLab részlege igazi csapatmunkában végezte. Nagy segítséget nyújtott minden projektben résztvevő munkatárs. Kreatív ötleteikkel és szakmai jártasságukkal hozzájárultak a játék végső arculatának kialakításához. Külön köszönet illeti Dr. Nemes László Norbertet, Vámos Annát, Várkonyi Zsófiát, Kostyál Orsolyát, Kirkósa Ádámot, Antal Zsuzsannát, Vasvári Róbertet, Mózes Margitot, Lua Ebrahimzadeh-et és Sárközi Zsoltot ötleteikért és a segítőkészségükért.

Alkotók: Angeli Róbert – programozó, Fekete András – programozó, Forstner Bertalan – technikai konzulens, Freytag Orsolya – projekt koordinátor, Ruttkay Zsófia – grafikai projektvezető,, Koloncsák Zsolt – ötletgazda, projektvezető, Kővágó Adél – narrátor, Lua Ebrahimzadeh – angol narrátor, Laszlovszky Zsófia – grafikai tervező

A játékot sajtótájékoztató keretében mutatják be, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt: 2014.03.18. Kedd, 15:00 óra,  BME Q épület, BF14 tárgyaló. A részvételi szándékról visszajelzést kérnek: koloncsak.zsolt@zeneakademia.hu, ugyancsak erre az e-mail címre várják a felhasználók tapasztalatait, észrevételeket, ötleteteket, javaslatokat a teszt verzióról, melyek sokat segíthetnek a végleges játék megalkotásában.

A játékról bővebb információ a YouTube csatornán található. Cikk a mobileszközökkel támogatott tanulásról: itt.

(via Koloncsák Zsolt, ötletgazda, projektvezető)

1 Comment

Hozzászólás