Minden idők 5 legjobb francia énekesnője


Vases communicants/Közlekedőedények No. 12.

a francia Mediamus és a magyar Hangtárnok zenei könyvtári blogok közötti játék, ahol minden hónap első péntekén kiválasztunk egy bejegyzést a másik blogról és közreadjuk, tizenkettediknek minden idők legjobb énekesnőit vettük számba, a legjobb magyar énekesnők mellett most itt vannak a franciák:

1. Yvette Guilbert (1865-1944)

Toulouse-Lautrec: Yvette Guilbert üdvözli a közönséget

Yvette Guilbert a századforduló francia kabaréjának kedvelt énekesnője és színésznője. Érdekességképp: Sigmund Freud kedvenc énekesnője volt. Szerepelt Murnau Faust (1926) c. némafilmjében is. A fenti festményen Toulouse-Lautrec örökítette meg üdvöskéjét.

2. Fréhel (1891 – 1951)

Az egyik lereprezentatívabb énekesnője volt az ún. chanson réaliste-nak Berthe Sylva és Damia mellett, egyben Edith Piaf legnagyobb ihletője  is.

3. Lucienne Boyer (1903 – 1983)

Francia dizőz, sanzonénekesnő, legnagyobb sikere a “Parlez-moi d’amour“.

4. Edith Piaf (1915 – 1963)

A francia sanzonénekesnő, dalszerző, kultúrikon, a legismertebb francia. A szürke veréb, gyémánttorokkal. La mome, azaz kölyök, akit az élet alaposan megtépázott, ő viszont csak énekelt szakadatlan. Edith Piaf élete merő dallamos fájdalom (via). Jövőre emlékeznek meg halálának 50. évfordulójáról.

5. Juliette Gréco (1927 -)

Kezében fehér rózsák, a hangjában hatvan év francia dalköltészete. Fekete sziluett tele misztériummal, rejtett vadsággal, szenvedéllyel. Joseph Kosma neki írta a Je suis comme je suis-t, Serge Gainsbourg a Javanaise-t. Jean Cocteau az éjszaka démonának nevezte, Jean-Paul Sartre szerint milliók vannak a torkában, millió dal, amelyet még nem írtak meg. Jujube, az a hajdani vadóc lány Montpellier-ből, nagyszülei bordeaux-i házából, korzikai apától, ellenálló anyával a felszabadult Párizsban vált Juliette-té (via). A sanzon nagyasszonya és a francia egzisztencialisták múzsája a 60-as években járt pl. Magyarországon is, azt követően, hogy a Jóreggelt búbánat és a Belphegor című filmekben a közönség mint szinésznőt már megismerte.

A további öt helyezett: 6. Catherine Sauvage (1929-1998),  7. Barbara (Monique Serf) (1930-1997), 8. Véronique Sanson (1949-), 9. Catherine Ringer (1957-), 10. La Grande Sophie (1969-)

Híres és népszerű francia énekesnők évtizedről évtizedre:

1890-1920: Yvette Gilbert, Mistinguett, : Berthe Sylva, Fréhel

1920-as évek: Joséphine Baker, Lucienne Boyer, Damia, Marie Dubas

1930-as évek: Edith Piaf, Mireille, Agnès Capri, Lucienne Delyle, Lys Gauty, Léo Marjane, Marianne Oswald,

1940-es évek: Juliette Gréco, Patachou, Line Renaud, Cora Vaucaire

1950-es évek: Dalida, Zizi Jeanmaire, Monique Morelli, Colette Renard, Catherine Sauvage, Francesca Solleville

1960-as évek: France Gall, Sheila, Sylvie Vartan, Brigitte Fontaine, Françoise Hardy, Isabelle Aubret, Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, Nicole Croisille, Anna Prucnal, Marie Laforêt, Colette Magny, Christine Sèvres, Anne Sylvestre, Mireille Mathieu, Nicoletta

1970-es évek: Jane Birkin, Mama Béa Tekielski, Marie-Paule Belle, Isabelle Mayereau, Véronique Sanson, Sapho

1980-as évek: Mylène Farmer, Jeanne Mas, Liane Foly, Patricia Kaas, Juliette Noureddine, Catherine Lara, Mauranne, Vanessa Paradis, Guesch Patti

1990-es évek : Zazie, Enzo Enzo, Lara Fabian, Hélène Segara,

2000- : Zaz és mások

 

Hozzászólás