Minden idők 5+1 legjobb magyar férfi énekese


Nicolas, a francia Mediamus testvérblogunk szerkesztőjének ötletéből indítottuk sorozatunkat, hogy különböző zenei műfajokban ismertessük meg és népszerűsítsük egymás zenéjét. Most minden idők legjobb férfi énekeseit vettük célba, s mivel ma van a hónap első péntekje, közzéteszem a magyarokat, mert ez lesz a Közlekedőedények tartalma. A válogatás a Facebook szavazás eredményein alapszik. A legjobb 5+1 ranglistán kívül szavazatot kaptak: Takáts Tamás, Rudán Joe, Pataky Attila, Hobo, Tunyogi Péter, Demjén Ferenc, Somló Tamás, Mester Tamás, Balázs Fecó, Komár László, Lovasi András, Varga Miklós, Kalapács József, Cseh Tamás, D. Nagy Lajos, Oláh Szabolcs, Tanka Balázs, Thorday Ákos, Bátky “BZ” Zoltán, Paksi Endre, Kóbor János, Szűcs Krisztián, Szabó Leslie, Sipos Péter, Bereczky Zoltán.

A legjobbak:

1. Máté Péter (1947-1984)

Máté Péter nemcsak énekes, hanem hangszerelő, zeneszerző és zongorista volt. Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

Ajánlott lemezek:
Éjszakák és nappalok (1976)
Elmegyek (1984)

2. Vikidál Gyula (1948-)

1965-ben indult zenei pályája, először az Iris, majd a Gemler, Pop, Recorder, Gesarol és Pannónia zenekarok tagja volt. 1974-ben csatlakozott a P. Mobilhoz (a Gesarol utódjához), ez az együttes hozta meg számára az országos hírnevet. Később a Dinamit, a P. Box és az MHV együttesekben is énekelt. Színészként első szerepét, a Városmajorban bemutatott, Máté Péter-S. Nagy István: Krízis című produkciójában kapta. A darab megbukott, őt viszont felfedezték a színház számára. A következő szerepet az István, a király című rockoperában kapta, ő alakította Koppányt. 1992-től a Madách Színház társulatának tagja volt.

Honlap: www.vikidal.com

Ajánlott lemezek:
P. Mobil: Az „első” nagylemez ’78
P. Box: Kő kövön (1985)
Vikidál Gyula (szóló, 1985)

3. Charlie (1947-)

Horváth Károly, művésznevén Charlie Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze. A Decca, későbbi nevén Olympia tagja, 1975-től Tátraival együtt a sikeres, ám felbomlófélben levő Generál sorait erősítette, majd a Tátrai Band énekese lett, szólókarrierje 1994-ben indult.

Honlap: www.charliemusic.hu

Ajánlott lemezek:
Charlie (1994)
Mindenki valakié (1995)

4. Szécsi Pál (1944-1974)

Szécsi Pál 1967-ben a salgótarjáni amatőr versenyen megnyerte az énekesek versenyét, ugyanebben az évben a Táncdalfesztiválon a Csak egy tánc című dallal második helyezést ért el. Tagja lett a Rádió Tánczenei Stúdiójának. Vitathatatlanul minden idők egyik legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadója volt. 1974-ben bekövetkezett halála pillanatától mítoszok és legendák fonódnak személye köré, melyek napjainkig élnek, s még mindig újabb és újabb összeesküvéselméletek születnek utolsó napjairól és annak előzményeiről.

Rajongói lap: szecsipal.mindenkilapja.hu

Ajánlott lemezek:
Egy szál harangvirág (1973)
Violák (1976)

5. Deák Bill Gyula (1948-)

Gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetik, de Bill Kapitánynak vagy egyszerűen csak Bill-nek is szokták szólítani. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel, aki így vélekedett róla: „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.

Honlap: www.deakbillgyula.hu

Ajánlott lemezek:
Rossz vér (1983)
Mindhalálig blues (1986)

+ 1: Révész Sándor (1953-)

A 1970-es évek elején tagja volt a Hearts, a Mogyorósi Trió, a Tűzkerék együtteseknek. 1971-től játszott a Generálban, majd 1975-től 1981-ig a Piramis frontembere. Többször is elnyerte az Év Énekese díjat a közönségszavazatok alapján. A Piramisból 1981-ben vált ki, majd külföldön keresett munkát. 1984-ben tért haza, egy évvel később Demjén Ferenc, Presser Gábor és mások közreműködésével elkészítette első szólóalbumát. 1986-ban Karácsony János társaságában országos turnéra indult. Révész később visszavonult a zenei élettől és Ásotthalmon telepedett le. 1992 márciusában lépett fel újra Demjén Rózsi vendégeként a Budapest Sportcsarnokban. Hamarosan bejelentették, hogy a Piramis egy koncert erejéig újra összeáll, ám a közönségigényt látva ebből 5 telt házas BS-koncert lett.

Honlap: www.reveszsandor.hu

Ajánlott lemezek:
Piramis: Piramis (1977), Piramis 2. (1978), Piramis 3. (1979)
Révész Sándor (szóló, 1985)

A Mediamuson franciául: 6 chanteurs très populaires en Hongrie

13 hozzászólás

  1. Ahogy mondani szokták, ízlések és pofonok… Sajnálom, hogy a Bill csak az 5. lett, én az első helyre tettem volna, néhány helyezés megmosolyogtató volt számomra. Nekem hiányzik az első ötből a Tunyogi Péter és a Rudán Joe.
    🙂

  2. 2013 ban az usában voltam. Végigjártam rengeteg zenei klubbot New York ban és Los Angeles ben. Egy jazz zenész barátom házában laktam és ott megmutattam neki hat magyar énekest/zenészt. Máté Pétert, Zámbó Jimmyt, Szécsi Pált, Horváth Charliet, Presser Gábort és Révész Sándort. Mindegyiktől öt-hat számot mutattam. Az mondta Zámbó Jimmy és Máté Péter magasan veri a többit. Zeneileg hozzá Charlie áll a legközelebb de azt mondta ilyen énekest vagy 20 at ismer csak itt New York ban. Az USA ban meg legalább több ezer ilyen lehet. Viszont eza a Jimmy meg a Máté Péter itt sincs mindenhol. Ők egy magasabb szint. Zámbó Jimmy nél azt mondta nem érti mit énekel magyarul de így is érzi, hogy milyen érzelmesen adja elő. Presser Gábor mondta egyszer a Megasztárban Kökény Attilának, hogy te olyan vagy mint Zámbó jimmy. Erre Friderikusz és Mester Tamás gúnyosan megjegyezte ezt most pozitívan vagy negatívan érti. Azt mondta olyan érzelmesen ad elő mint Jimmy. De azt hozzátette, ez csak nálunk működik. Külföldön nem. Nos a New York-i zenész meg pont azt mondta,hogy milyen érzelmesen énekel. Mutattam az angol nyelvű számait is ott is baromira átjön az emóció. Dehát mondtam nálunk a nagy presser azt mondta külföldön nem működik ez. Azt mondta a New York-i zenész valószínűleg nem kedveli ezért mondta. Egyébként Presser, Révész, Charlie, Szécsit közepes szintet üt meg. Jimmy és Máté magasabb szint. Ugyan azt modták Los Angelesben. Tavaly 2015 ben Kanadában Torontóban szintén kipróbáltam. Ott is Jimmy és Máté nyert. Idén megyek Ausztráliába ha ott is ez lesz akkor az már nem lehet véletlen. Még annyi ugyancsak a Megasztárban mondta Mester Tomi az egyik versenyzőnek, hogy olyan modoros vagy mint Celin Dion. Szeretnék én ennek az országnak sok olyan modoros énekest kívánni mint Celin dion vagy Zámbó Jimmy.

Hozzászólás