Látogatás a Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárában


Boldog nőnapot utólag is! 🙂

Az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezete 2012. március 8-án, nőnapon tartotta ez évi első találkozóját a Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárában.

Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna

Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna, a könyvtár vezetője fogadott minket, s munkatársai Jankovich-Bésán Katalin (kottatár, médiatár), Galaba Irén, Szűcs Judit könyvtárosokkal először prezentációval, majd kedves kalauzolással bemutatták nekünk az intézmény, majd a könyvtár történetét, dokumentumait, szolgáltatásait.  Dr. Kuti Edit tanulmányi osztályvezető, megbízott főtitkárasszony pedig a képzéssel ismertetett meg minket. A hallottak, a megújult honlap s a színes könyvtárismertető füzetecske segítségével nézzünk körül:

Magyarországon 1865. január 2-án kezdődött az intézményes magyar nyelvű színészoktatás, amikor a pesti Nemzeti Színház közelében, egy lakóház második emeletének három szobájában megnyílt a Színészeti Tanoda. Egy időben a Színésziskolát összevonták a Zeneakadémiával, majd 1893-ban az Országos Magyar Királyi Zene-és Színművészeti Akadémia ismét különvált, s az operaénekeseknek nemcsak a zenei, hanem a színészi képzése is a Zeneakadémia hatáskörébe került, míg az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia feladata kizárólag a színészoktatás maradt. 1948-től az intézmény Színház- és Filmművészeti Főiskola lett, majd 2001-től egyetemi rangot kapott.

Jankovich-Bésán Katalin
Az egyetem elődjével, a Színészeti Tanodával egy időben jött létre az intézmény könyvtára. A Tanoda titkára, és egyben könyvtárnoka, Paulay Ede volt, aki kilenc éven keresztül felügyelte és gyarapította a gyűjteményt. Nem volt könnyű dolga, mivel akkoriban úgyszólván nem létezett magyar nyelvű szakirodalom a témában. A mai könyvtár legrégebbi könyvei is német nyelvűek. Kezdetben a tanárok ajándékkönyvei és az általuk írt tankönyvek képezték az állományt. Paulay adatai szerint  1874-ben a könyvtár már 2018 kötetből állt. Ebből 684 kötet a színészet, zenészet, szépészet, történelem témakörét ölelte fel, de részét képezték az oktatásra szánt drámák, a növendékek által kézzel másolt szerepkönyvek, a súgó- és rendezőpéldányok is. A hangjegytár 334 dokumentumot tartalmazott, hiszen 1893-ig a prózai színészeken kívül az operai szakosok képzése is a Tanoda feladata volt. 1928-ban – a színházrendező képzés elindításakor – a leltárkönyvek tanúbizonysága szerint már 5000 kötettel bírt az egyetem könyvtára, ennek közel felét színdarabok tették ki. 1948-tól az újabb képzések beindításával a kapcsolódó szakirodalom gyűjtése, beszerzése is a gyarapította a könyvtár állományát.
Szövegkönyvek

Napjainkban a már egyetemi rangú intézmény képzési területeinek bővülésével, valamint a doktori iskola működésével jelentkező sokszínű szakmai igénynek is meg kell felelnie, így egyúttal nyilvános szakkönyvtári funkciót is ellát. Könyvtárközi kölcsönzés keretében hozzájuthatunk kölcsönözhető dokumentumaikhoz. Legfőbb feladata, hogy az elméleti és a gyakorlati oktatást a lehetőségekhez képest a legnagyobb mértékben kiszolgálja, e cél érdekében minél nagyobb teljességre törekszik a színházi és a filmes szakirodalom (magyar és idegen nyelvű) gyűjtésében. Gyűjti továbbá az alábbi területeket: média, kommunikáció, drámairodalom, szövegkönyvek, szépirodalom, társművészetek (képzőművészet, zene, tánc), drámapedagógiai szakirodalom, folyóiratok. szakdolgozatok, DLA dolgozatok. A Könyvtár 2007-ben a Nemzeti Kulturális Alapítványnál nyert pályázat támogatásával megkezdte az állomány katalógusának elektronizálását, hatalmas munka, de nagyon hasznos, hogy mindent analitikusan tárnak fel, zenei tájékoztatók tudjuk csak igazán mennyire fontos egy-egy dal megtalálása is. Még egy aspektus: oly módon is keresnek darabokat pl. hogy adott darabban két férfi, három nő és egy kutya szerepeljen 🙂

A folyamatosan épülő adatbázis online katalóguson is elérhető: szinmuveszeti.asp.hunteka.hu

A könyvek raktározása helyhiány miatt méret szerint, zárt szekrényekben történik, csupán a raktárban vannak szabad polcon, a kottatárban, médiatárban szintén zárt szekrényekben találjuk a dokumentumokat. A feldolgozás ebben a helyiségben történik s internetezni is itt lehet:

Kottatár
1965-ben Nádasdy Kálmán – korának meghatározó művészegyénisége, akkori főigazgató – kezdeményezésére létrejött a könyvtár zenei részlege. Jelenlegi állománya 9000 kotta és 2563 hangzódokumentum. A gyűjtemény műfaji összetétele: népzene, vokális komolyzene és könnyűzene. Katalin bemutatta e gyűjteményrész ritkaságait így pl. a legrégebbi az 1869-es Magyar Orfeusz, nagy az igény az operettek, musicalek, nóták, kuplék iránt is.

Ritkaságok

Médiatár
A Könyvtár 1994-től videótárral is kiegészült, ami korábban főként a filmes oktatást szolgálta, de a színházi oktatáshoz kapcsolódóan prózai és zenés színházi előadások felvételeivel is gyarapítja a meglévő állományt. A könyvtár gyűjti a hallgatók vizsgafeladatait megörökítő felvételeket, a vizsgafilmeket, az egyetem életének jelentős eseményeiről készült felvételeket. Jelentősen gyarapodott az elmúlt időszakban a magyar és külföldi filmek, valamint a színházi- és operaelőadásokról készült DVD-ék száma is, jelenleg közel 4000 hanganyag és mozgókép alkotja a médiatárat.

Médiatár

Különgyűjtemények:

Dedikált művek gyűjteménye
2009-ben kezdődött el a dedikált művek gyűjteményének kialakítása az állományban fellelt könyvek kiemelésével. A további módszeres gyarapítás eredményeként közel félezer dedikált művel rendelkezik a könyvtár. Az alkotók, szerzők, színészek és oktatók által kézírással ellátott dokumentumok csak helyben tekinthetők meg. A prezentációban láttuk pl. Huszti Péter, Garas Dezső, Darvas Iván, Major Tamás, Salamon Béla stb. dedikációit,  ma már Katalin a DVD-ket is dedikáltatja.

Intézménytörténeti gyűjtemény
A Tanoda első évétől kezdve készülnek Értesítők, Évkönyvek, amelyek részletesen bemutatják a színészképzőben folyó oktatási tevékenységet. Az első tankönyvekkel együtt a közel 100 darabos gyűjtemény az intézmény- és színháztörténeti kutatások nélkülözhetetlen forrása.

Kézírásos szövegkönyvek gyűjteménye
Több száz kézzel írt szövegkönyvet őriz a könyvtár a Tanoda első éveiből. Az idegen nyelvű színműveket többnyire az oktatók fordították le magyar nyelvre. Külön értéket képviselnek azok a példányok, amelyek rendezői utasításokat, szereposztásokat is tartalmaznak.

 A könyvtár szolgáltatásai, díjai: itt. Csak helyben használható dokumentumok: szakdolgozatok és DLA dolgozatok, folyóiratok kurrens és archivált példányai, vizsgafilmek, vizsgaelőadások felvételei, ritka és egyedi értéket képviselő kották, 1900 előtt megjelent könyvek és kották, intézménytörténeti kiadványok, dedikált dokumentumok.

Van online és manuális kívánságlista is 🙂

Nagyon szépen köszönjük a vendéglátást, olyan izgalmas és rendkívül különleges, egyedülálló gyűjteménnyel, és lelkes, odaadó könyvtárosokkal ismerkedtünk meg!

Fotók: itt.

4 hozzászólás

  1. Én is szívesen megnézném a Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárát, jó volt olvasni az élményszerű beszámolót. 🙂

    1. Reménykedtem, hogy találkozhatom valamelyik neves színművészünkkel, de sajnos egyet sem láttam 🙂

    1. Kedves Gábor! A fotókon nem az egyetemisták, hanem a zenei könyvtárosok láthatók, köztünk valóban nagy a hölgyek aránya, én kb. 85-90%-ra saccolnám.

Hozzászólás