Van Gogh: Csillagos éj


Vincent Van Gogh híres festménye a Csillagos éj (angolul: The Starry Night, hollandul: De sterrennacht), mely 1889-ben készült olajfestékkel vászonra ( 73.7 x 92.1 cm), s ma New York-ban a Modern Művészetek Múzeumában található. Arles-ban sokszor a szabad ég alatt festette meg az éjszakát, nem a műteremben. Fizikusok, matematikusok, csillagászok is vizsgálták, vizsgálják a festményt, tökéletes örvényt, turbulenciát festett, a Hubble űrteleszkóp olyan képet rögzített, mely nagyon hasonlít Van Gogh vaskos spiráljaihoz. “Feltétlenül le akarom festeni a csillagos eget. Gyakran az az érzésem, hogy az éjszaka több színt rejt magában, mint a nappal, az éjjel intenzív ibolyalilával, kékkel és zölddel van tele.” – mondta Van Gogh. Számos alkotót megihletett, ha csak a zenét vesszük pl. Don McLean: Vincent című dala a Starry, Starry Night szavakkal kezdődik (Csillagfényes éj/kék-ezüst a palettán/most e nyári éjszakán/tudod már talán, lelkem mért sötét – ford. Józsa Emmi). A festmény ihlette a kanadai Giancarlo Scalia zeneszerző, zongorista Starry Night című művét, vagy Henri Dutilleux: Hangok, tér és mozgás című alkotását, vagy épp Joe Satriani: Starry Night-ját is. Most Petros Vrellis görög művész készített egy interaktív animációt a festményre:

 

Vannak örökké való dolgok.

11 hozzászólás

  1. jaj te, de szépek, köszi, már beszéltük, hogy egyszer neki kellene ülni összeszedni ezeket a csodákat, nem is férne egy cikkbe szerintem.

  2. Örülök, hogy tetszettek, szerintem se férne bele egy cikkbe, de több cikkbe biztosan sikerül majd 🙂

    1. Judit, segíts, el kezdtem volna összegyűjteni őket, de nem találom, amit múltkor javasoltál, pedig tudom milyen jók voltak, melyik bejegyezéshez is írtad?

Hozzászólás