Megszűnik az EGAL


Menjünk le a Másba…sokszor elhangzott ez a mondat. Tegnap szomorúan olvastuk a hírt: 2012. január elsején véglegesen megszűnik az ország legrégebben működő, és a legtöbb kitüntető díjban részesült klubja, az egri EGAL, korábbi nevén MÁS klub. A ma már legendásnak számító klubot 16 éve működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesület által szerződésben is vállalt harmadik 5 éves ciklus (egy esztendő PHARE felújítással telt) ez év végén lejár, és Juhász Mihály elnök-klubvezető, illetve az egyesület a továbbiakban nem kívánja meghosszabbítani azt, vagyis végleg bezárja az intézményt…forrás és folytatás: egriprogramok.hu

MÁS – alternatív zenei klub, hely azoknak, akik szeretik vagy épp kíváncsiak erre műfajra, filmvetítések, beszélgetések, koncertek. Hogyan is kezdődött?

“A konkrét ötlet, hogy egy klubot kellene csinálnunk, 1988-89-ben, a rendszerváltás idején fogalmazódott meg bennünk. Kézenfekvő volt az ötlet, hisz mind nekünk, mind rengeteg barátunknak hiányzott egy olyan hely, ahol összejöhetünk, szórakozhatunk hozzánk hasonló ízlésű emberek társaságában, ahol minket érdeklő programokon vehetünk részt. „Csináljuk meg magunk” – adta ki a jelszót kis társaságunk, s ki is szemeltük az MSZMP egyik városi székházát, részletes programtervet dolgozva ki egy majdani underground kultúcentrum működtetésére, de ebből első nekifutásra végül is nem lett semmi.
1989 tavaszán megtört a jég: az egri Ifjúsági Ház vezetősége megengedte, hogy hétfő esténként összejöhessünk náluk. Más Alternatív Zenei Klub lett a nevünk, s a kezdeti videovetítések, beszélgetések után, illetve mellett ősztől már rendszeresen szerveztünk koncerteket is.

VHK

Hat évig, szóval igen sokáig működött a Más az Ifiház „védőszárnyai” alatt, s ma már tudjuk, hogy mennyire fontos volt ez az idő abból a szempontból is, hogy többé-kevésbé kitanultuk a klubozás csínját-bínját.
Eközben persze nem feledtük eredeti elképzeléseinket sem, s 92 vége felé elkezdtük szervezni vágyaink titokzatos tárgyát, a saját klubot is, és ennek érdekében hoztuk létre – hivatalosan 1993 tavaszán – az Egri Alternatív Kulturális Egyesületet, melynek magját a kezdeti, 89-es baráti társaság alkotta.
Több éves munka eredményeként a város önkormányzata – hazánkban példaértékű módon – ingyenesen adta használatba az egyik, közel 400 m2 alapterületű pincerendszerét, és elvégeztette annak közművesítését. A klubot mi rendeztük be a színpadépítéstől az udvari tereprendezésen, kerítésépítésen át a festésig , a falakat borító graffitik, festmények pedig a város kreatív fiataljainak munkái.

A klub technikai felszereléséhez, valamint az induló programokhoz szükséges pénz java részét a Soros Alapítvány biztosította. A MÁS klub 1995. szeptember 8-án nyílt meg. Igazi szenzáció volt.

Juhász Mihály és Konrád György a klub megnyitóján

2002-ben a klub nevét MÁS-ról EGAL-ra változtattuk, mert a külvilág túlságosan nehezen viselte a más szó szexuális vonatkozású értelmezését.” forrás és folytatás: egal.hu

Számos díjat, elismerést nyert  a klub, s 2006-ban PHARE támogatásból teljesen felújították. Rengeteg emlék, élmény köt hozzá mindannyiunkat, mindenki megtalálta a magának való zenét a (R)evolution-tól a Zeonig, tomboltunk Billre, Beatricére, Jurijra, vagy épp Szabó Balázsra, megismerhettünk új zenekarokat, zenéket, a klubban fellépett zenekarok listája: itt.

Nem számított, hogy úgy álltunk, mint a heringek. A koncertek, bulik mellett helyett kapott a képzőművészet, a film, vagy egyszerűen egy jóízű beszélgetés. Elkezdődött a finálé. Januárban szomorúan kell mondanunk: Volt egy hely. (de!!! Punk’s Not Dead)

Naszi, Misi, Kígyó

Láttátok már az EGAL filmet? Eged Dávid filmjében archív fotók, felvételek!

(fotók: Juhász Misi)

5 hozzászólás

  1. Nem kár érte. Már nem az volt aminek indult.Non profit ? Az ahol pálinkát mérnek kiskorúaknak.Levegőtlen ,akusztikátlan, angol nyelvű plakátos, gyerekbecsapós .

  2. Az egál szerintem az ország legjobb szórakozó helye és kár , hogy bezárják ! Akár mikor akár mit ünnepeltünk haverokkal , ismerősökkel az egálban tettük mert egy olyan közösség volt jelen rendszeresen akiket imádunk , szeretünk és a hely hangulata is a legjobb!

    Az egált minden fiatal szereti! Szerintem más néven , más helyen a tulajdonosok ugyan ezt felépíthetnék , megszervezhetnék , hiszen az Egri fiataloknak szükségük van egy olyan helyre mint az Egál !!!!!!!

Hozzászólás