Star Wars: Mítosz és valóság


Emlékeztek még az áprilisi A Csillagok háborúja-szimfónia – A filmzene mint a történet közvetítője c. előadásra, ahol Simon Zoltán és Vörös Péter által a saga filmzenéjébe mélyedhettünk bele? De jó volt….

Az Eszterházy Károly Főiskola Kepes György Szakkollégiuma és Agria Park bevásárlóközpont szervezésében most újra elmerülhetünk a csillagok háborújába és a tudásba, ami a legendát táplálja. Az előadások teljesen nyilvánosak és ingyenesek,  kb. 90 percesek, utána beszélgetésre is nyílik lehetőség, a helyszín az Agria Park Vásárterme (Eger, Törvényház utca 4.).

Az első, bevezető előadás George Lucas író és Joseph Campbell mítoszkutató munkásságát foglalja össze Nagy Andor kurzusvezető és Komlósi Csaba főiskolai adjunktus előadásában. Ezt követi majd Simon Zoltán (ELTE predoktor, digitális montázsokat készítő Star Wars-művész) előadása, a filmek szimbolikus képi világáról. Laár András, az ismert költő és zenész, a Buddhista Főiskola egykori tanára, a kereszténység és buddhizmus kapcsolódási pontjait mutatja be a Csillagok háborúja példáin keresztül. Dr. Aczél Petra tanárnő (PPKE egyetemi docens) fő szakterületéről, a retorikáról fog beszélni, rámutatva azokra a manipulatív fogásokra, amelyeket a földi diktátorok és a filmbéli szereplők alkalmaznak. Az előadás-sorozat zárásaként Simon Zoltán és Vörös Péter (ELTE tudományos segédmunkatárs) közös előadása lesz megtekinthető a hat Star Wars film tematikusan felépített filmzenéjéről.
Az előadások címei és időpontjai:

2010. szeptember 29. 17.30
A mítosz mögött: George Lucas és Joseph Campbell

Nagy Andor – kurzusvezető
Komlósi Csaba – az EKF főiskolai adjunktusa

2010. október 13. 17.30

A képvilág szimbolikája a Csillagok háborújában

Simon Zoltán – ELTE doktorjelölt, amatőr Star Wars-művész

2010. október 27. 17.30

Kereszténységről és buddhizmusról a Csillagok háborúja kapcsán

Laár András – költő, zeneszerző, színész

2010. november 10. 17.00

A meggyőzés és manipuláció retorikája

dr. Aczél Petra – a PPKE egyetemi docense, az EKF főiskolai docense

2010. november 24. 17.30

A filmzene mint a történet közvetítője

Simon Zoltán – amatőr Star Wars-művész
Vörös Péter – az ELTE tudományos segédmunkatársa

A csodás plakátot ismét Simon Zoltán tervezte.

További részletek és forrás: http://simonz.co.hu/swkurzus és http://szakkoli.ektf.hu

Hozzászólás