Zenei Könyvtárosok Szervezetének szakmai találkozója


Az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezetének szakmai találkozója volt 2009. 10. 29-én a csodálatos épületben elhelyezkedő Ötpacsirta utcai Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének olvasótermében.
Elsőként Gócza Julianna (AIBM Magyar Nemzeti Csoport elnöke) és Szepesi Zsuzsanna (MTA ZTI) élvezetes, képes beszámolóját hallhattuk, nézhettük meg az idei, Amszterdamban megrendezett AIBM kongresszusról.

A kongresszus helyszínének apropóját az adta, hogy Amszterdamban egy új városrész épül s benne 2007-ben adtak át egy új könyvtárat, mellette egy konzervatóriummal. Az Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) egy hatszintes modern épületben helyezkedik el, földszinten kávéház, tetején látványétterem, bejáratnál pianino (promo videó: itt).

* nyitva 10-10-ig
* 2 millió olvasó
* 1.25 millió dokumentum
* 600 számítógép, internetes használatra is!
* Szintenként 2 könyvtáros 1 biztonsági őr
* Automatikus AV kölcsönzési szisztéma, minden lezárva és viheted!
* AV kölcsönzés 1 euro/db
* INGYENES a beiratkozás
* 1200 rendezvény/év, sok terem van, színházterem is (250 fő)

*Aquabrowser adatbáziskezelő, benne: Rotterdam, Amsterdam, és néhány belgiumi könyvtár anyaga.

Másodikként az én képes beszámolómat láthatták, hallhatták a kollégák a londoni tanulmányútról.

Harmadik előadó Bándoli Katalin (FSZEK) volt: Közművelődés és tehetséggondozás a FSZEK Zenei Gyűjteményében címmel hallhattuk tartalmas előadását. A FSZEK közkönyvtár és szakkönyvtár is egyben, a zenét tanulók, oktatók, zenészek mellett egyre nagyobb azoknak a felhasználóknak a száma, akik a zenét önművelődésből, a szabadidő tartalmas eltöltése céljából keresik  (pl. egyetemisták amatőr kvartettet hoznak létre s a házi muzsikáláshoz ajánlatokat is várnak a könyvtárostól).

A tehetséggondozás a gyakorlatban két nagy részre bontható:
1. Gyűjteményszervezés
– nyomtatott dokumentumok a., oktatásban résztvevők számára; b., esélyegyenlőség megteremtése pl. Braille kották – kézbe is vehettünk egy ilyet, ezeket a zenei gyűjtemény kedves olvasója Németh Tamás és felesége, Edina ajándékozott a gyűjteménynek; c., önművelés segítése)

– elektronikus dokumentumok: online eszközök biztosítása
Megismerhettük a FSZEK zenei adatbázisait: az Oxford Music Online-t, benne The Oxford Dictionary of Music, The Oxford Companion to Music és a legfontosabb a Grove Music Online, nagyszerű biográfiai résszel és bibbliográfiai adatokkal, ragyogó példákat is mutatott Kati a keresési módokra. The Music Index Online (az EBSCO felületen elérhető) a zenei időszaki kiadványok átfogó bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa, mely több mint 40 ország 850 zenei periodikumát indexeli, itt is keresőpéldákon mutatta be használatát.

A keresések apropóján nagyon izgalmas beszélgetés alakult ki a zenei irodalomkutatásról, a szakdolgozók többsége mennyire nincs tisztában a szellemi munka technikájával, a kutatásmódszertannal, az irodalomkutatással rengeteg munkája van a zenei könyvtárosnak s pénzt nem kérnek, jó szót is csak ritkán kapnak, de hát munkánk sava-borsát ez adja 🙂

Két jövőbeli online eszközre hívta még fel a figyelmet:

-a Népzenetár a következő 5 évben épül majd a TÁMOP támogatásnak köszönhetően

Zenélve nevelés: hamarosan indul blog formában, mely fóruma kíván lenni a zenei nevelésben résztvevőknek (pedagógusok, gyerekek), többek között online zenei információk és játékok is találhatók majd rajta.

2. Rendezvények, foglalkozások, használóképzés

– fellépési lehetőség tehetséges fiatalok számára

– könyvtárhasználati órák zenei tematikával

– foglalkozások (pl. állami gondozásban lévő gyermekek számára rendszeres foglalkozások, szakemberek bevonásával)

-használóképzés

Előadását az alábbi idézettel zárta:

“A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” (Kodály Zoltán)

Izgalmas, érdekes előadások, beszélgetések voltak, olyan jó volt a kollégákkal megosztani a tapasztalatokat, kérdezgetni másokat, Mikit a Jazzbarátok Köréről, Andreát az új próba kottaadatbázisról, Andit a Parlandoról (erről írok majd), találkozni jó ismerősökkel (Judit hiányoztál ; innen üdvözlöm az újonnan megismert szegedi kolléganőt), nagyon jól éreztem magam, köszönjük a nagyszerű vendéglátást.

Fotók: itt

1 Comment

  1. Ti is hiányoztatok, főleg így, a képeket és az összefoglalót nézegetve. Sajnos ez most így alakult. Legközelebb ott leszek!!!!!!

Hozzászólás