AIBM Magyar Nemzeti Csoport ülése


2009. 09. 30-án a Zeneakadémia Könyvtárában tartotta soron következő összejövetelét az AIBM Magyar Nemzeti Csoportja.
A program első részében megtartottam fotókkal illusztrált beszámolómat a londoni tanulmányútról.

Szepesi Zsuzsanna (MTA ZTI) és Gócza Julianna a 2009-ben Amszterdamban megrendezett AIBM kongresszus tapasztalatairól beszélt.
Elnökünk, Gócza Julianna ezután a RILM ügyében tett lépéseket, a jövőbeli terveket ismertette (mindenekelőtt az angol-magyar együttműködés közelgő, tavaszi második fordulóját, egy zenei könyvtárosi tanfolyam akkreditáltatásának lehetőségét). A Magyar Zenei Tanács megkeresésére a 2010-ben esedékes művészeti díjakra tettünk javaslatokat.
Az összejövetel legszemélyesebb része az volt, amikor sorban minden jelenlévő: Botosné Koscsó Ilona (DEENK), Mikusi Balázs (OSZK), Gádor Ágnes (Zeneakadémia Könyvtára), Herke Péter (Hungaroton Archívuma), Sósné Karácsonyi Mária (Somogyi Könyvtár), Zsoldos Marianna (Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár), Szabó Ferencné (Csorba Győző Megyei Könyvtár), Vavrinecz Veronika (Richter János Archívum) elmondta zenei gyűjteményének helyzetét, újdonságait.

A legizgalmasabb hír számomra az volt, hogy a nemsokára költöző Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Könyvtára (felújítás!) kb. október közepétől távoli hozzáférést tesz lehetővé tagjainak adatbázisaihoz (Oxford Music Online – benne a Grove, RILM, RISM, RIPM, egyéb online folyóiratok, indexek). Külső beiratkozók is igénybe vehetik. Azon melegében beiratkoztam  🙂

Nagyon kellemes, szakmailag hasznos összejövetel volt, köszönet Gócza Juliannának a szervezésért, Gádor Ágnesnek és Szirányi Gábornak a kedves fogadtatásért.
Kérem nézzék meg a Zenei Könyvtárosok Nemzetközi Szövetségének (AIBM/IAML) honlapját: http://www.iaml.info
A honlapra regisztrálni: itt lehet
Olvassák elektronikus hírlevelüket: IAML Electronic Newsletter
Külön felhívnám a figyelmet a 2009. 33. (július) számra, ahol Gócza Julianna beszámolóját is olvashatják a 16.oldalon, én is meg vagyok említve: itt
Az IAML levelezőlistájára feliratkozni: itt lehet

2 hozzászólás

 1. Kedves Trinity,

  számomra is nagyon érdekesek voltak a kollégák beszámolói a saját könyvtáruk helyzetéről. Izgalmas folyamatok indulnak el, érdeklődve várom a fejleményeket.
  A beszámolódhoz kapcsolódva részben szeretném pontosítani a Zeneakadémia Könyvtárába történő beíratkozásról írottakat! A minősített olvasójegy ára (külsősöknek, éves díj:) 6000 Ft (4800+25%ÁFA). Az 1000 Ft sajnos csak a “normál” olvasójegyhez képest a különbséget jelenti :-(, (ezt talán nem eléggé hangsúlyozták a kollégák) .
  A beíratkozás és használat egyéb feltételeiről a használati szabályzat innen elérhető: ttp://www.lisztakademia.hu/hp/gyujtemenyek/konyvtar/szabalyzatok/index.html

  Üdv
  klaris

Hozzászólás