Filmzene


Sokszor előfordult már velem, hogy egy filmet nézve lenyűgözött a zenéje, meghallottam egy motívumot s ott motoszkált bennem, hogy ez ismerős, de honnan is? Vagy épp egy eredeti filmzenei dallam szerzőjére lettem kíváncsi. Olvasóink is sokszor feltesznek filmzenei jellegű kérdéseket. Ezekre adhat választ néhány oldal:

Filmzene.net : az első magyar filmzeneoldal
A keresőbe egyszerűen beírhatjuk a film címét, de böngészhetünk az alábbi kategóriák szerint: Zeneszerzők, Filmzenealbumok, Filmek alatt hallott zenék, Interjúk, Egyéb írások (Beszámolók, Összesítések, DVD-kiadványok, Filmzeneszerzők különféle albumai, Filmzenékhez köthető kiadványok, Stúdiók, Lemezkiadók), Hírek, Jó tudni (filmzenei szakkifejezések magyarázata), Filmbemutatók, s ezek archívuma, Díjak.

Az egyik legnagyobb angol nyelvű filmes adatbázis a The Internet Movie Database (IMDb), melynek van egy filmzenei keresője is: IMDb Search Soundtracks
Kereshetünk a keresőbe írva a szavakat, de böngészhetünk betűrendben, évek szerint, országok szerint.

Classics from the Silver Screen
Ezen az angol nyelvű oldalon arra kapunk választ, hogy az egyes filmekben milyen klasszikus zenei vagy opera betétek hangzottak el (böngészhetünk film címe és zeneszerző neve szerint). Erről azért is nehéz tájékoztatni egyébként, mert a filmzenei albumokon sokszor nem szerepel az elhangzott klasszikus betétek címe.

SoundtrackNet : The art of film and television music
Az angol nyelvű oldalon információkat kaphatunk zeneszerzők, filmcímek, sőt gyártók szerint is, angol nyelvű értékelések, természetesen tracklista, borító, sok helyen ízelítőt kapunk a filmzenéből (audio samples) s ha valaki arra kíváncsi, hogy a trailerek (filmelőzetesek) zenéje micsoda, annak ajánlom a Trailer Music részt, ahol az ábécé betűire kattintva választjuk ki a film címét (ez is fogós referensz kérdés tud lenni).

MoMuPl! – Movie Soundtrack Player: Beütjük a keresett film címét és a film zenéit máris hallgathatjuk!

SondtrackINFO – feltehetjük kérdéseinket is.

Ha valaki további forrásokra kíváncsi, itt egy linkgyűjtemény:
http://filmzene.lap.hu/

Apropó trailer, az utóbbi Watchmen trailer zenéje a Smashing Pumpkins: The Beginning Is the End Is the Beginning volt, de most itt az új, második trailer, melynek zenéje: Philip Glass: Pruit Igoe és a Muse: Take a Bow. A trailer HD minőségben a Yahoo! Movies oldaláról:

1 Comment

Hozzászólás